Koerulased saavad rohelise ja puidulõhnalise asfaldi

Anne Põder
, ajakirjanik
Copy

Sel suvel läheb remonti teelõik Koerust Kapuni, kus lisaks sõiduteele läbib uuenduse ka kergliiklustee. Aga tavapärase bituumenilõhna asemel, mida on ajast aega teetöödega seostatud, saavad koerulased sedapuhku ninna tõmmata hoopis meeldivamaid puiduaroome. Esimest korda Eestis pannakse Koerus maha roheasfalt, kus 15–25 protsenti naftal põhinevat bituumenit asendab puidu tootmisjääkidest pressitud keskkonnasõbralik ligniin.

Seda, et selline asi on üldse võimalik ja asfalt saab olla maailma rohepöörde edulugu, on suutnud teha kaks Järvamaaga tihedalt seotud ettevõtet: Fibenol, mis toodab Imavere katsetehases puidu maksimaalse väärindamise eesmärgil sidusainet ligniini ning taristuettevõte Verston, mis valmistab ligniini abil süsinikuneutraalset asfalti ja hakkab seda kasutama Eesti teede ehituses.

Teadmistepagasi ja uurimustega on ettevõtmisse kaasatud ka TalTechi teadurid ning kütusefirma Neste, mille sissetoodava taastuvtoorainest diislikütusega töötavad Verstoni tee-ehitusmasinad, et tagada taristuehitusel veel suurem süsinikuneutraalsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles