"Kotkapesast" planeeritakse kauge vaatega eksklusiivset kaugtöökohta

Järva Teataja
Copy
Andreas Sapas kutsub huvilisi vaatetorni ronima ja ilusat vaadet nautima. Enne tuleks siiski Orina Seltsimeestega ühendust võtta.
Andreas Sapas kutsub huvilisi vaatetorni ronima ja ilusat vaadet nautima. Enne tuleks siiski Orina Seltsimeestega ühendust võtta. Foto: Dmitri Kotjuh

Kus on, sinna tuleb juurde. Nii ütleb kõnekäänd, mille tõesust said kogeda sihtasutuse Järvamaa töötajad oma järjekordsel ringreisil uute turismiobjektide juurde, kirjutab Visit Järva diginähtavuse spetsialist Piret Sihver.

 

Purdi mõisa perenaine Merle Kolsar avas uhkusega mõisahäärberi uksed. See oli täiesti erinev kogemus võrreldes arenduskeskuse viimase külastusega aastal 2010, kui Purdi mõis oli veel ilma treppideta ehitusplats. See külastus oli nagu kibeda ja mõru unenäo meenutus eelmisest elust. Kuid praegu pakub mõis hoopis teistsugust vaatepilti - midagi unenäolist ja uskumatut. Aastaid katuseta seisnud valitsejamaja, rahvamaja ja tallid on läbi teinud imelise muutumise ning kannavad nüüd uusi väärtusi ja funktsioone. Pererahvas on oma tarbeks taastanud härrastemaja suurepärase maitsega, mis võiks uhkustada isegi mõisa algse omaniku Carl Gustav von Baranoffiga, kes elas sajandeid tagasi.

Järgmiseks reisiseltskonna peatuskohaks oli Orina mõis. Pärast Schillingite dünastia lahkumist jäi mõis hariduse edendajate kätte. Kohalikud lapsed said seal haridust algkoolis, kodumajanduskoolis, gümnaasiumis ning kutsekoolis, mis jättis õppuritele suurepäraseid mälestusi. Kutsekooli õppematerjalide hulgas oli pöördlavaga traktorimootorite näitus - tõeline aare. Järva-Jaani legendaarne muuseumipapa Tuve Kärner oli juba pikka aega mõlgutanud ootavat mõtet, et mõis vajaks mäluasutusena uut hingamist. Kus häda kõige suurem, seal abi kõige lähem. Juhuse läbi jõudis pärale koolitusettevõtja Lenno Põder, kes vaimustus mõisas nähtust sedavõrd, et otsustas rajada mõisa unikaalne turismiatraktsioon. Väikene häppeningist isutekitaja andis seltskonnale aimu, mis toimuma hakkab. Jääme põnevusega ootama lõpptulemust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles