Laupäevase Järva Teataja tutvustus

Anne Põder
, ajakirjanik
Copy
Foto: Järva Teataja

Laupäevane Järva Teataja kirjutab:

*Balletitantsija Natali Täht (21), kelle esimesed eluaastad möödusid Paide Sookure lasteaias mängides, teadis juba väiksena, kelleks ta suurena saada tahab. Nagu paljud tüdrukud, unistas temagi baleriini elukutsest, kuid mitte ilusate kostüümide ja varvaskingade pärast. Teda köitis tants.

Praegu töötab Täht USA mainekas balletiteatris. Mais olnud puhkus tõi noore tantsija kodumaale. Et tema pool peret elab endiselt Paides, siis käis ta vormi hoidmas Paide muusika- ja teatrimaja tantsuklassis.

Maailma prooviruumides harjutanud Tähel pole ühtegi halba sõna öelda ka muusika- ja teatrimaja tantsuklassi kohta. «Tingimused on suurepärased. Koroonaajal harjutasin kodus näiteks ka triikimislauda stangena kasutades,» ütles­ ta naerdes.

*Lõppev kooliaasta on Paide gümnaasiumis eriline, sest lõpuaktusel tuleb direktoril ühes küpsustunnistusega ulatada 11 noorele kas kuld- või hõbemedal.

Paide gümnaasiumi direktor Margo Sootla sõnas, et kuigi õpilasi on tänavuses lennus rohkem, siis polnud neid ka nii palju, et sellist medalisaaki võinuks oodata. «Mida ma oskan öelda, nad on õpilased, kellele on õppida oluline ja juba kooli tulles oli osal eesmärk saada kuld- või hõbe­medal,» lausus ta.

Paide gümnaasiumi kuldmedaliga lõpetav Rainer Ainomäe meenutas, et vaatamata sellele, et põhikoolist saati on ta seadnud eesmärgi saada väga häid hindeid, siis gümnaasiumi astudes polnud ta teadlik kuldmedali saamise võimalusest. «Medal ei olnud eesmärk, pigem kõrvalsiht, millesse suhtusin nii, et kui juhtub, siis juhtub,» ütles algkooli Koerus ja põhikooli Paides lõpetanud Ainomäe.

*Kuigi võiks arvata, et inimesed valivad töökoha oma elukoha lähedale, siis näitavad uuringud, et distants elu- ja töökoha vahel on aastate jooksul hoopis suurenenud. Nii ka Järvamaal.

Statistikaameti juhtivanalüütik Kristjan Erik Loik uuris lähemalt, milline on Eesti-sisene tööränne ehk kui kaugele kodust inimesed tööle käivad.

Näiteks Järvamaal on tööga hõivatuid 13 543 ja nendest 69,1 protsendil asub töökoht kodumaakonnas. Maakonnast väljaspool käib tööl 30,6 ja välismaal 0,3 protsenti inimestest. Eestis käib teise maakonda tööle keskmiselt poole vähem tööealisest elanikkonnast ehk 14 protsenti töötajatest.

Paide ja Türi omavaheline töörände seos on Eestis üks tugevaimaid. Paide hõivatutest seitsme protsendi töökoht asub Türi vallas ja vastupidi – Türi valla hõivatutest 18 protsendil asub töökoht Paide linnas.

*Järvamaa kutsehariduskeskuses on alanud dokumentide vastuvõtt, mis kestab 11. augustini. Eelnevad aastad on näidanud, et kõige populaarsem on olnud loomaarstiabilise eriala, aga suur huvi ja tihe konkursisõel on olnud ka autotehniku, infotehnoloogia, hobuhooldaja, aga ka näiteks tegevusjuhedaja erialal. Järgmisest õppeaastast avab kutse­hariduskeskus ühe uue, laotöötaja eriala neljanda taseme kutsekeskharidusõppena.

Järvama kutsehariduskeskuses on võimalik õppida nii kutse­keskharidusõppes kui ka eriala keskhariduse ja põhihariduse alusel. On erialasid, kuhu saavad astuda põhihariduseta või erivajadusega noored, näiteks abikoka, teetöömasinate juhi, puhastusteenindaja ning sõiduki pindade hooldaja ja rehvitehniku erialale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles