Hoiatus!

Järgnevad kujutised võivad olla häiriva sisuga. Kas soovid jätkata?
Jah Ei

Oisus tappis poiss jõhkralt kirvega siili ja varese (8)

Anne Põder
, ajakirjanik
Copy
Kirves. Pilt on illustratiivne.
Kirves. Pilt on illustratiivne. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Mis peab olema ühe lapse peas, kui ta peksab kirvega jõhkralt surnuks siili ning naudib varese tiibapidi vastu maad tagumist kuniks see hinge heidab? Just selliseid võikaid tegusid tõendavad videod pääsesid ringlema Oisust.

Eesti metsloomaühingu juhatuse liikme Virge Võsujalani jõudsid eile laste käes Snapchati sotsiaalmeedia keskkonnas ringlema hakanud videod Oisu poiste jõhkrutsemisest. "Mulle andis sellest teada üks lapsevanem, kes nägi oma lapse käes sellist videot. Ta hakkas uurima, kust see pärineb ja edastas video kohe mulle," rääkis ta.

Pilt, mis videodest avanes, oli enam kui õudne. "Sealt oli näha, kuidas poiss piinas siili ning tagus ta kirvehoopidega surnuks. Samuti oli video sellest, kuidas ta võttis tiibapidi kinni varesest ning tagus teda seni vastu maad kuni lihatükke hakkas lendama," kirjeldas ta.

Need videod on väga häiriva sisuga. Nendes on kuulda ja näha, et asja juures oli rohkem poisse. "Nad rääkisidki seal, et on loomapiinajad," märkis Võsujalg. "Kuulda on ka lause, et näe silm liigub veel, löö vastu kivi."

Kui videos on näha ühte poissi tegutsemas, siis teine ilmselgelt filmib seda ja eemalt on näha ka kellegi kolmanda jalgu. Videos oli kuulda ka teiste laste hääli, kes kutsusid poisse korrale. 

Võsujalg saatis videod kohe edasi veebipolitseinikule. Kui ta on poiste ja nende vanemate nimed kindlaks teinud, teeb ta ka politseisse avalduse.

Võsujala sõnul pole see sugugi esimene kord Järvamaal, kui lapsed loomadega jõhkrutsevad. Lähemast minevikust meenub aastatetagune Paide juhtum, kus poisid mängisid siiliga jalgpalli ning tapsid ta seejärel.

Esmaspäeval ütles Kesk-Eesti politseijaoskonna piirkonnapolitseinik Eeva Valmsen, et politsei vestles poisi ja tema vanematega. "Vestluse käigus selgitasime selle juhtumi tagamaid ja proovisime aru saada, mis viis poisi nii jõhkra käitumiseni. Poiss tegelikult ei osanud kuidagi oma käitumist põhjendada, kuid meie eesmärk on see, et poiss mõistaks oma teo jõhkrust ja et selline asi mitte kunagi ei korduks," lausus ta.

Kuna Valmseni sõnul on tegemist alla 14-aastase lapsega, siis ei ole politseil võimalik seaduse mõttes teda vastutusele võtta (see tähendab alustada menetlust). "Siin on vajalik järjepidev töö pere ja lapsega ning koostöös kohaliku omavalitsuse ja poisi perega on praegu meie esmane ülesanne pakkuda talle igakülgset spetsialistide abi ja tuge," rääkis ta.

Valmsen ütles, et politseil on varem olnud poisiga üks kokkupuude ja see oli seotud laste omavahelise konfliktiga. "Lapse jõhker käitumine ei teki tühja koha pealt – sellel on alati põhjus. Oma töös näen seda, et sellise käitumiseni võivad viia kehvad suhted oma eakaaslastega ja sageli ka üldise sotsiaalse toe ja suunajate puudumine, mis võib viia selleni, et lapsel kaovad piirid – ta ei mõista enam oma käitumise tagajärgi. Laps võib hakata otsima teiste heakskiitu tehes rumalusi ja lollusi, sest tal on tunnustusest lihtsalt nii suur puudus. Sel juhul on tegelikult tegemist abivajava lapsega, keda peavad aitama spetsialistid, et ta sellest ringist välja saada," rääkis ta.

Praeguseks on politseil teada, et selle sündmuse juures oli veel lapsi, kellest ühega on nad juba vestelnud, kuid ka teised juures olnud ja tegu õhutanud lapsed on teada. "Vestleme ka nende laste ja nende vanematega lähiajal,“ sõnas ta.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles