Isatalu põles eaka mehe silme all maani maha (1)

Anne Põder
, ajakirjanik
Copy
Ketaslõikurist alguse saanud põleng Koigis hävitas eaka mehe isatalu.
Ketaslõikurist alguse saanud põleng Koigis hävitas eaka mehe isatalu. Foto: Erakogu

Laupäeval kell 14.47 sai häirekeskus teate Koigis Villemi tee äärde jäävas metsatukas põlevast elumajast. Päästjate kohale jõudes põles maja lahtise leegiga ja päästa polnud enam suurt midagi.

Artiklit täpsustati 12.06.2023 häirekeskuse teavitamist puudutanud osas. Toimetus vabandab algses artiklis olnud ebatäpsuse eest.

Lääne päästekeskuse pressiesindaja Jaano Viia sõnul tuli teateid põlengust häirekeskusele palju nii Tallinna-Tartu-Luhamaa maanteel sõitvatelt inimestelt, kes märkasid metsast suitsu ja tuleleeke kui ka ümberkaudsetest majadest. Majaperemehe täpsustusel tegi ta ise häirekeskusele kõne kell 14.47. Sündmuskohale jõudnud päästjad leidsid eest majast väljas oleva mehe, kes oli juhtunust täielikus šokis.

Pressiesindaja ütles, et kohale tõttasid Paide, Koeru, Türi ja Aravete kutselised päästekomandod ning Sõrandu ja Imavere vabatahtlikud päästjad.

Jaano Viia ütles, et esimesena jõudsid kohale Paide päästjad, kes võtsid sündmuse juhtimise ka kohe üle. "Paraku oli kuur selleks ajaks juba maha põlenud ja vana talumaja katus lausleekides," märkis ta.

Selles valguses paneb Viia kõigile südamele, et kohe kui tulekahju märgatakse, antaks sellest võimalikult kiiresti teada. "Kui teade tulekahjust oleks jõudnud häirekeskuseni varem, saanuks maja ehk veel päästa, aga häirekeskus hakkas kõnesid saama alles siis, kui tuli oli juba levinud," rääkis ta.

Majaperemees, kes toimetustele antud selgituste kohaselt samuti häirekeskusesse helistas, ütles, et esimene päästeauto jõudis taluni alles pool tundi pärast häirekeskuse teavitamist (toimetuse täpsustus 12.06.2023).

Viia märkis ka seda, et päästjad tõid hiljem elumajast välja hapniku- ja propaaniballoonid ning atsetüleeni. Kõik need ained võinuks plahvatada ning saada eluohtlikuks nii päästjaile kui majaperemehele endale. "Õnneks jäi halvim juhtumata," sõnas ta.

Tulekahju lokaliseeriti Viia sõnul kell 16.06 ja likvideerituks tunnistati kell 17.25.

Majaperemees ütles nii päästjaile kui ka järgmisel päeval Järva Teatajale, et tõenäoliselt sai tulekahju alguse ketaslõikuri sädemest. Ta oli parasjagu kuuris selle tööriistaga tööd teinud, kui avastas juba suureks paisunud leegid. "Abi jõudis kohale siis, kui oli juba liiga hilja," sõnas ta.

Härra ei elanud majas igapäevaselt. Tal on korter Koigis ja seega peavarjuta ta ei jäänud. Vana talumaja oli tema isatalu, kus ta käis kevad-suvisel ajal toimetamas ja tööd nokitsemas. Tema jaoks oli sellele kohal eelkõige emotsionaalne väärtus.

Jaano Viia päästeametist hoiatab inimesi, et praeguste kuivade ilmadega tuleb elektritööriistde käsitsemisega, kust võib sädemeid lennata, olla eriti ettevaatlik. "Lähipäevad toovad veelgi rohkem kuum ja kuivust ning parem on sellised tööd võimalusel edasi lükata. Nii loodus kui ka majapidamiste ümbrused on praegu eriti süttimisaltid," manitses ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles