Kolm neljandikku Eesti ettevõtetest näevad klientide puhul probleeme arvete tasumisega

Järva Teataja
Copy
Raha. Foto on illustereeriv.
Raha. Foto on illustereeriv. Foto: Arvo Meeks

Intrumi Euroopa maksearuande 2023 (European Payment Report 2023) uuringu viimased leiud toovad esile, et enamus Eesti ettevõtteid seisab sel aastal silmitsi klientide maksete hilinemise või arvete tasumata jäämise süveneva probleemiga. Kõige suuremat muret on väljendanud finants-, ehitus- ja avalik sektor.

Uuringu kohaselt väljendas koguni 73% Eesti ettevõtetest muret, et klientide maksed võivad hilineda või arved sootuks tasumata jääda. See näitaja ületab oluliselt Euroopa keskmist (60%) ja on ka märkimisväärselt kõrgem kui Lätis (66%) või Leedus (56%). Suurimat muret väljendasid Eesti pangandus- ja finantssektor, kus 100% vastanutest nägi maksete hilinemise või arvete maksmata jäämise ohtu. Kõrgel kohal olid ka sellised sektorid nagu ehitus (83%) ning valitsus- ja avalik sektor (82%), kõige vähem muret väljendas telekommunikatsioon (36%).

"Intrumi European Payment Report 2023 toob Eesti ettevõtjate seas välja murettekitava trendi maksete hilinemises pärast," ütles Intrum Balticsi tegevdirektor Ilva Valeika. "Erinevates sektorites on suurenenud makseviivituste oht, mis võib anda märkimisväärseid tagasilööke rahavoogudele ja üldisele finantsstabiilsusele. Ettevõtete jaoks on ülimalt oluline säilitada valvsus ja oma krediidiriske ennetavalt maandada, et tagada klientide õigeaegsed maksed."

Lisaks maksete hilinemise riski suurenemisele tõi uuring välja inflatsiooni märkimisväärse negatiivse mõju maksedistsipliinile. Eestis väljendas 77% ettevõtjatest muret klientide õigeaegse ja täies mahus maksmise pärast justnimelt inflatsiooni tõttu. Aastal 2022 oli sama näitaja 61% ehk 16 protsendipunkti võrra madalam. Lätis märkis inflatsiooni negatiivset mõju maksetele 65% ettevõtetest, eelmisel aastal oli see näitaja 50%. Euroopa keskmine näitaja püsis enam-vähem ühtlane – tänavu oli see 59% ja mullu 61%. Leedu olukord paranes veidi ja inflatsiooni negatiivset mõju maksedistsipliinile mainis 51% ettevõtetest – see näitaja oli veidi madalam kui läinud aasta 56%.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles