Teisipäevase Järva Teataja tutvustus

Copy
Foto: Järva Teataja

Teisipäevane Järva Teataja kirjutab:

*Nädalavahetusel Paides korraldatud viies hooviteatrite festival tõi publiku ette 17 lavastust harrastusteatritelt üle Eesti. Festivali peakorraldaja Marita Kutsar ütles, et keskmiselt oli igal etendusel 80-90 inimest. «Paides koondasime esimest korda festivali ühele tänavale, et inimestel oleks mugav ühelt etenduselt teisele jalutada ning tekiks voolav liikumine,» selgitas ta. «Ka Valgma ridakülas sai hoovist hoovi mööda tänavat edasi liikuda ja iga kord justkui uude teatrisse sisse astuda.»

Marita Kutsari ütlust mööda oli tore näha, kuidas hooviteatrite festivalil on juba paidelaste südames oma koht. «Kui hakkasime otsima hoove ja õuealasid, kus etendusi mängida, tuli suurem osa inimesi ise pakkumistega välja,» sõnas ta.

Paidelane Ott Koobas ütles, et lubas hea meelega teatri oma õuele, sest vanasti olid kõik hoovid ja õued avalikud ning nendes veedeti kogukondlikult aega. «Tore, kui midagi sellist annab teha ka tänapäeval,» sõnas­ ta.

*Kesk- ja Ida-Euroopa suurim sõidu-, paki- ja veoautode varuosade sissetooja osaühing Inter Cars Eesti avas eelmisel reedel oma esinduse Paides, mis on ettevõttele esimene laienemine Kesk-Eestis.

Paide esindust hakkab frantsiisilepinguga töös hoidma IC Pärnu OÜ, andes esialgu tööd viiele inimesele. Kohaliku lao riiulite täitmiseks enim nõutavate varuosadega investeeris Inter Cars Paide esindusse ligi 250 000 eurot.

Cars Eesti OÜ juhatuse liikme Vadim Škatovi sõnul on Paide esinduse loomise peamine eesmärk jõuda kliendile lähemale. «Tänu sellele saame lühendada ka tarneaegu, sest meie Lätis ja Poolas asuvad laod saadavad tellitud varuosad otse Paidesse. Oluline lüli selles on ka Pärnu kauplusel,» selgitas ta.

*Albu kandi rahvas tegi otsuse jõud ühendada ning teha tänavu suvel üks äge ühine kogukonnapäev peagi pärast Järvamaa aasta küla tiitli saamist ja sellest innustatuna. «Esimesed kohtumised olid jaanuaris,» märkis üks peakorraldajaid, Aune­ Suve-Kütt. Korraldustiimi kuulus umbes 50 inimest.

Albu rahvas oli Järvamaa aasta küla tiitli pälvimisest üliüllatunud, nii et tekitas isegi natuke hämmingut, miks just nemad. Kogukonnapäeva peakorraldajad, Albu kogukonna aktiivsed liikmed Aune Suve-Kütt ja Tiia Mänd, on öelnud, et kui nad said lugeda Albu kogukonna iseloomustust, mille alusel tiitel anti, siis leidsid nad isegi, et Albu kandi rahvas on väga tore ja teeb palju.

Igaüks teeb oma toimetusi ja on selles väga tubli, kuid kahjuks on olnud omavahelisi kokku­puutekohti vähevõitu. Kogukonnapäev aasta küla tiitli tähistamiseks korraldati eelkõige selleks, et üksteist paremini tundma õppida ja koos midagi ära teha. Oodatud Albu kandi tegemistega tutvuma olid ka huvilised väljastpoolt küla.

*Laupäeval Paide E-Piima spordihallis peetud iluvõimlemisvõistlusel Maribel Trophy näitasid noorsportlased, mida nad on hooaja jooksul treeningutel õppinud ja kuidas kohtunike ees närv vastu peab.

Võistlusel osales 107 võimlejat Paidest ja mujalt Järvamaalt, Võrust, Viljandist, Tartust, Elvast, Pärnust ja isegi Soomest. Spordi­klubi Maribel esindas eri vanuseklassdes 20 võimlejat.

Ürituse peakorraldaja ja Paide võimlemiskooli treener Piret Tuiken ütles, et esimest korda ajaloos võistles Järvamaa võimleja meistriklassis. Annabel Ilves sai kolmanda koha, aga et esikoht läks Soome, siis oli ta eestlastest teine.

«On märkimisväärne, et iluvõimlejad alustavad kolmeaastaselt ja meistriklassini, kuhu jõutakse 16aastasena, on väga pikk tee minna,» selgitas Tuiken. «Meistriklass on iluvõimlemises kõige vanem võistlusklass.»

Tuiken lisas, et kahtle­mata olid ülitublid kõik Järvamaa iluvõimlejad. Ta nägi, kuidas nad pingutasid ja ennast esitusteks kokku võtsid. «Ka Ukraina tüdrukud olid meil juba starte proovimas,» märkis ta.

Märksõnad

Tagasi üles