Politsei uuris, mis viis lapse jõhkra teoni (3)

Anne Põder
, ajakirjanik
Copy
Lapse jõhkral käitumisel on alati põhjus. Pilt on illustratiivne.
Lapse jõhkral käitumisel on alati põhjus. Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Kesk-Eesti politseijaoskonna piirkonnapolitseinik Eeva Valmsen ütles, et politsei vestles esmaspäeval nädalavahetusel Oisus jõhkra teo toime pannud poisi ja tema vanematega.

Valmsen märkis, et vestluse käigus selgitas politsei selle juhtumi tagamaid ja proovis aru saada, mis viis poisi nii jõhkra käitumiseni. "Poiss tegelikult ei osanud kuidagi oma käitumist põhjendada, kuid meie eesmärk on see, et poiss mõistaks oma teo jõhkrust ja et selline asi mitte kunagi ei korduks," lausus ta.

Kuna Valmseni sõnul on tegemist alla 14-aastase lapsega, siis ei ole politseil võimalik seaduse mõttes teda vastutusele võtta (see tähendab alustada menetlust). "Siin on vajalik järjepidev töö pere ja lapsega ning koostöös kohaliku omavalitsuse ja poisi perega on praegu meie esmane ülesanne pakkuda talle igakülgset spetsialistide abi ja tuge," rääkis ta.

Valmsen ütles, et politseil on varem olnud poisiga üks kokkupuude ja see oli seotud laste omavahelise konfliktiga. "Lapse jõhker käitumine ei teki tühja koha pealt – sellel on alati põhjus. Oma töös näen seda, et sellise käitumiseni võivad viia kehvad suhted oma eakaaslastega ja sageli ka üldise sotsiaalse toe ja suunajate puudumine, mis võib viia selleni, et lapsel kaovad piirid – ta ei mõista enam oma käitumise tagajärgi. Laps võib hakata otsima teiste heakskiitu tehes rumalusi ja lollusi, sest tal on tunnustusest lihtsalt nii suur puudus. Sel juhul on tegelikult tegemist abivajava lapsega, keda peavad aitama spetsialistid, et ta sellest ringist välja saada," rääkis ta.

Praeguseks on politseil teada, et selle sündmuse juures oli veel lapsi, kellest ühega on nad juba vestelnud, kuid ka teised juures olnud ja tegu õhutanud lapsed on teada. "Vestleme ka nende laste ja nende vanematega lähiajal,“ sõnas ta.

Türi Vallavalitsus sotsiaalosakonna juhataja Tatjana Vaan selgitas, et tegemist on ääretult kahetsusväärse juhtumiga ja ta mõisatb, et see on tekitanud inimestes ärevust ning pahameelt. "Esmajoones soovin rõhutada, et Türi vallavalitsuse sotsiaalosakond reageeris olukorrale kiirelt ning koostöös politseiga alustati koheselt juhtumi täpsemate asjaolude väljaselgitamist," lausus ta.

Vaan märkis, et praeguseks hetkeks on mitme osapoolega (laste, kui ka nende vanematega) juba vesteldud. Vestlused jätkuvad ka täna. "Juhin tähelepanu, et vestlused  ei ole pelgalt vestlused, vaid nende raames toimub laste ning perede nõustamine," sõnas ta. "Praegu on see esmane lahendus, mida saame säärases olukorras rakendada. Toimub tihe koostöö politseiga, et leida võimalikke lahendusi ennetamaks sarnaseid olukordi."

Vaan pöördus lastevanemate poole ning soovis panna südamele, et äsja algas suvevaheaeg ning lapsevanemad peavad pöörama suuremat tähelepanu asjaolule, et lastel on tekkinud palju "sisustamata" vaba aega. See omakorda viib tihti tegevusetuse ja rumalate tegudeni. 

"Täna on üks kindel prioriteet, mida nii lastekaitse, kui ka politsei rõhutavad, et suvevaheaeg ei ole "kõigest prii" aeg nii lapse kui vanema jaoks. Tegemist on perioodiga, mil laps saab puhata õppetööst, kuid selle juures ei kao lapsevanema kohustus pidada järelevalvet oma võsukese ning tema tegemiste üle," lausus Vaan.

Eesti Metsloomaühingu juhatuse liige Virge Võsujalg rõhutas, et mitte kõik sündmuse juures olnud lapsed polnud halbade kavatsustega. "Kõrvalseisjad ei ole süüdi. Teised lapsed kutsusid abi ja mõni lihtsalt tardus nähtust," sõnas ta.

Võsujalg märkis, et neid elusid ei saa tagasi tuua, kuid kahtlamata vajab teo toime pannud laps abi, et ta edaspidi mõistaks oma teo julmust. "Kahjuks tuleb nüüd tegeleda probleemiga tagant järele, aga seda tulnuks teha enne, kui süütud elud ohvriks langesid," lausus ta.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles