Neljapäevase Järva Teataja tutvustus

Copy
Foto: Järva Teataja

Neljapäevane Järva Teataja kirjutab:

*Miks peaks üks alaealine laps tegema midagi sellist, et peksab kirvega jõhkralt surnuks siili ja naudib varese tiiba pidi vastu maad tagumist seni, kuni lind hinge heidab? Vastust sellele ei osanud öelda ka poiss ise, kes möödunud laupäeval sellise teo Oisus toime pani. Asi sai avalikuks, sest tema kaaslane filmis seda ja paiskas seejärel sotsiaalmeediasse.

Uudis ja video levisid kulutulena ning räige tegu pälvis ühiskondliku hukkamõistu. Eesti metsloomaühingu juhatuse liige Virge Võsujalg saatis video kohe edasi veebipolitseinikule ja tegi avalduse politseisse.

Nüüdseks on poisi ja tema vanemate ning teiste kohalike lastega vestelnud nii politsei kui ka Türi valla sotsiaaltöötajad. 

Kesk-Eesti politseijaoskonna piirkonnapolitseinik Eeva Valmsen märkis, et vestluse käigus selgitasid politseinikud juhtumi tagamaid ja proovisid aru saada, mis viis poisi nii jõhkra käitumiseni. «Poiss ei osanud kuidagi oma käitumist põhjendada, kuid meie eesmärk on, et poiss mõistaks oma teo jõhkrust ja et selline asi mitte kunagi ei korduks,» lausus ta.

*Türi kesklinna Konsumis käijad on eelmisest nädalast alates sisseoste tehes pidanud saaliteenindajailt uurima, kust võiks otsida grillvorste, juustu, kanaliha või singilõike, sest harjumuspäraselt lihatoodete külmikute lettidest neid enam leida pole võimalik.

Põhjust ei maksa otsida sellest, et kaubaartiklid oleksid kõik läbi müüdud, vaid poes on ette võetud külmikute vahetus, mille tõttu ongi paljud kaubad ajutiselt mujale ümber paigutatud.

Seni kasutusel olnud jahutussüsteemiga kaubariiulite väljavahetamisel on Järva tarbijate ühistu juhatuse liikme Tiiu Luntsi ütlust mööda rohkem kui üks põhjus. «Üritame ikka aja, seadustest tulenevate nõuete ja keskkonnahoiuga kaasas käia, seetõttu läheme üle vähem keskkonda saastavatele külmutusseadmetele,» selgitas ta.

Kuna uued külmikud on suletud ustega, siis on nüüd ka poes õhutemperatuur sõbralikum ja enam pole nii, et külmikud jahutavad ka ruumi, vaid jahutavad rohkem ikka kaupa,» selgitas Lunts ja lisas, et tööde tulemusel teeb Türi Konsum läbi omamoodi rohepöörde.

*Türil sündinud ja kasvanud Kristel Leifi (35) juhtimisel stardib oktoobris Austraalias peetaval päikeseautode võistlusel kõrvuti maailma tippülikoolide autodega ka Eesti tudengite valmistatud masin. Tegemist on Solaride’i meeskonna teise katsetusega luua päikeseenergial sõitev auto, mis peab vastu pidama võidusõidu kõik 3000 kilomeetrit ehk sõitma riigi ühest otsast teise.

Batmobile’i meenutav ulmeauto on esitlusküpseks saanud ja seda tutvustatakse neljapäeva õhtul Tallinnas T1 keskuses.

Kristel Leif, kes on erialalt hoopis ajaloolane, on täitnud oma vanaema unistuse ja jõudnud tegemistega reaalainete juurde. Küll mitte inseneri, vaid tegevjuhina, kes Solaride’i meeskonda koos hoiab ja uute eesmärkide täitmiseni viib. Kuidas ta sinna sattus ja millega tegeleb, saab lugeda Leifi Järva Teatajale antud intervjuust.

*Igasuvises ettevõtmises «Teeliste kirikud», mille eesmärk on tutvustada nii kohalikele kui ka Eestit külastavatele turistidele kirikuid, kabeleid, palvemaju ja kloostreid, osaleb tänavu üle 400 pühakoja, Järvamaal on neid 15. Kuigi need Järvamaa kirikud pole teelistele avatud iga päev, on enamasti kokkuleppel võimalik pühakotta siiski pääseda.

Peaaegu iga päev saab ilma ette teatamata sisse astuda Paide Püha Risti ja Järva-Madise Matteuse kirikusse.

Järva-Madise kirik on programmi «Teeliste kirikud» ajal avatud enamasti kuus päeva nädalas teisipäevast pühapäevani ja hommikust õhtuni. Koguduse õpetaja Jane Vain ütles, et vahel on huviliste tarvis kohapeal olemas tema ise, vahel vabatahtlikest koguduse liikmed, aga on ka nii, et kedagi parajasti kirikus ei ole, kuid uksed on lahti ja teelised võivad sisse astuda. Kui kirik on lahti, on alati pühakoja väraval väljas sellekohane teave.

Paide Püha Risti kirik on suve­hooajal avatud kuus päeva nädalas, välja arvatud esmaspäev. Koguduse õpetaja Andres Tšumakov sõnas, et eelneval kokkuleppel pääseb kirikusse ka esmaspäeviti.

Tšumakovi tähelepanekut mööda tulevad inimesed kirikusse mitmel põhjusel. Nii selleks, et pühakoja kui kultuuri- ja ajalooväärtusega tutvust teha, aga ka mõtisklema, rahu ja hinge­tuge otsima. Mõnikord soovitakse süüdata küünal.

Märksõnad

Tagasi üles