Selgusid riigieksamite tulemused

Järva Teataja
Copy
Mõni kool paneb suuremat rõhku sisseastumiskatsetele, teised lähtuvad rohkem riigi­eksamite tule­mustest.
Mõni kool paneb suuremat rõhku sisseastumiskatsetele, teised lähtuvad rohkem riigi­eksamite tule­mustest. Foto: Ants Liigus

Haridus- ja Noorteamet avalikustas eksamite infosüsteemis (EIS) sellekevadised gümnaasiumi riigieksamite tulemused. Ameti testide ja hindamise osakonna juht Aimi Püüa tunnustab kõiki abituriente tubli soorituse eest, sest oli ju nende jaoks tegu esimeste riiklike eksamitega.

„Esimesel koroona-aastal, mil tänavused abituriendid lõpetasid põhikooli, ei saanud eriolukorra tõttu lõpueksameid korraldada ning seetõttu neil varasemat tõsist eksamikogemust ei olnudki. Riigieksamitulemused aga näitavad, et meie noored on õpihimulised ja võimekad rasketest aegadest hoolimata," rääkis Püüa ning lisas, et ühelgi varasemal aastal riigieksamite korraldamise 27aastases ajaloos ei ole olnud nii palju maksimumpunte saanuid noori, kui sel kevadel. „Kogunisti 120 gümnasisti said ühel kolmest riigieksamist 100 punkti, neist 108 matemaatika eksamil,“ rõõmustas Püüa.

Gümnaasiumi lõpetajatel oli võimalus sooritada riigieksam eesti keeles või eesti keeles teise keelena, matemaatikas ning võõrkeeleeksam.

Riigieksameid tegi sel aastal kokku 10324 eksamitegijat, kellest 8418 on gümnaasiumiõpilased, 1524 kutseõppeasutuste õpilased ja 382 on keskhariduse varem omandanud. Eelmisel aastal oli eksamitegijaid 10126, kellest 8227 olid gümnaasiumiõpilased, 1452 kutseõppeasutuste õpilased ja 447 olid keskhariduse varem omandanud.

Eksamite kokkuvõttev statistika ja põhjalikud analüüsid avalikustab Haridus- ja Noorteamet sügisel.

Eesti keele riigieksami keskmine tulemus on sel aastal 55,7 ja eksamit tegi 7220 eksaminandi. 100-punktise tulemuse saavutas sel korral üks eksamitegija.

Matemaatikas oli võimalik sooritada kitsa või laia matemaatika kursustel põhinev riigieksam. Kitsa matemaatika eksami tegi 3993 ja laia matemaatika eksami 4879 eksaminandi.

Kitsa matemaatika eksami keskmine tulemus on sel aastal 33,6 ja laia matemaatika eksami keskmine tulemus 59,6. 100 punkti saavutas kitsa kursuse matemaatika eksamil neli inimest ja laia matemaatika eksamil 104.

Võrreldes eelmise õppeaastaga on keskmine tulemus laia kursuse eksamil paranenud 4,1 punkti võrra ja kitsa kursuse eksamil saavutati keskmiselt 1,4 punkti võrra parem tulemus. Oma rolli mängis selles ka see, et selle aasta eksamitegijad said rohkem olla kontaktõppel.

Võõrkeele eksamina said õpilased teha inglise keele riigieksami või rahvusvahelise inglise keele eksami ning sooritada kas prantsuse või saksa keele rahvusvahelise eksami.

Inglise keele riigieksamil osales 3980 noort, kellest saavutas B1 taseme 29,5% ja B2 taseme 50,8%. Eksami keskmine tulemus on 68,6%. 100-punktilise tulemuse sai üks eksamitegija.

100 punkti said riigieksamil kokku 120 noort. Riigieksamil maksimumtulemuse saanud on oodatud 27. juunil Haridus- ja Noorteameti korraldatavale tänuüritusele „100 punkti peole“.

Lisainfo riigieksamite kohta leiab ameti kodulehelt aadressil harno.ee/riigieksamid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles