Teisipäevase Järva Teataja tutvustus

Copy
Foto: Järva Teataja

Teisipäevane Järva Teataja kirjutab:

*Kui veel eelmisel kevadel arvas Magaziini kodu- ja aiakaupade poe­ketti omav KPG Kaubandus, et Paidesse niipea oma plaanidega ei jõua, siis on sel kevadel ehitusega siiski juba algust tehtud. Prääma teele Espaki kaupluse ja Paide Maksimarketi vahelisele haljasalale kerkiv Paide Magaziin peaks valmis saama järgmiseks kevadeks.

Paide Magaziini kauplus ehitatakse ketipoe standardprojekti järgi. See tuleb samasugune, nagu on Haapsalus, Jõhvis, Kuressaares ja Võrus. Praegu on käimas ettevalmistused ehitustöödeks, peagi tehakse algust mullatöödega. Paide kauplus kavas avada 2024. aasta kevadhooajal.

*Paide linnavolikogu otsustas eelmise nädala istungil teha Türi vallale ettepaneku muuta Paide linna ja Türi valla vahelist piiri. Eesmärk on arvata osa praegu Türi vallale kuuluvast Röa külast Paide linna haldusterritooriumil asuva Prääma küla koosseisu.

Naabritelt taotleb linnavolikogu Röa küla seda osa, mis peamiselt hõlmab Jõekääru teed, lisaks mõnda lähedal asuvat kinnistut ning alaga otseselt seotud liikluspindu. Piirkonnas paikneb 33 katastriüksust, sealhulgas liikluspinnad, kuid praeguseks valminud kodusid on seitse. Elamukrunte, mille kasutusele­võtust on arendaja huvitatud, on Jõekääru teel palju rohkem.

Rahvastikuregistri järgi elab Röa küla Paide linnale taotletaval alal üheksa täiskasvanut, kaks kooliõpilast ja neli lasteaialast, kuid osa seal elavaid inimesi on sisse kirjutatud ka Paide linna.

Türi vallavolikogul on pärast seda, kui Paide linnavolikogu ette­panek ametlikult omavalitsuseni jõuab, aega kaks kuud seisukohta kujundada. Juhul kui Türi vallavolikogu ettepanekuga nõustub, teeb lõpliku otsuse valitsus.

*Suve algus ja jaanipühade tõttu pikem nädalalõpp panevad inimesi tihtilugu käitumisnorme unustama. Et asjad üle piiri ei läheks, selleks teevad politseinikud sellal oma tööd tavapärasest suuremate jõududega. Targem on pahandustest hoiduda ja mitte head jaanituju rikkuda.

Kesk-Eesti politseijaoskonna piirkonnapolitseinik Eeva Valmsen ütles, et mured jaanipidustuse ajal on aastast aastasse samad. «Kurjajuur on ikka alkohol, mida liigselt pruukides kaob reaalsustaju ning probleemid on varmad tulema,» sõnas ta.

Sellest tingituna saab politsei kõige rohkem väljakutseid seltskonnas või pidudel aset leidvatele kaklustele, lähisuhtevägivalla juhtumitele, öö- või kodurahu rikkumistele ning purjuspäi roolist tabatud sõidukijuhtidega tegelemiseks. Eeva Valmsen rõhutas, et kõiki neid probleeme on võimalik ennetada. «Tuleb vaid säilitada enda ja oma käitumise üle kontroll ning alkoholiga piiri pidada,» selgitas ta.

*Eelmisel suvel laekus tööinspektsioonile arvukalt vihjeid tööruumide liigse palavuse tõttu. Töötajate tervise hoidmiseks peatas tööinspektsioon eelmisel aastal töötamise viies ettevõttes, kus tehti füüsilist tööd ja kus töökeskkonna õhutemperatuur oli tõusnud kõrgemale kui 30 kraadi.

Tööinspektsiooni järelevalveosakonna juhataja Silja Soone sõnul võib sellistes tingimustes töötamine olla kahjulik tervisele, põhjustada kurnatust ja mõjutada tööohutust. «Meie eesmärk on, et iga töötaja saaks töölt minna koju terve ja hoituna, mistõttu soovitame kõikidel tööandjatel läbi mõelda, kuidas tagada hea töökeskkond taas saabuva kuumalaine ajal,» rõhutas Soon.

Selleks et oma töötajate tervist ja töövõimet hoida, on oluline, et tööandjad võtaksid kasutusele ennetavaid meetmeid. Ümberkorraldusi saab oma töökohtadel teha juba varem, et luua võimalus inimestel suvekuumusega paremini toime tulla.

Soone ütlust mööda tuleks eelmistest suvedest õppust võtta ja oma tööd vastavalt vajadusele ümber korraldada.

*Nädala eest Võrus olnud tuntud võistlussarja «TV 10 olümpiastarti» finaalis võistlesid nii Türi põhikooli kui ka Imavere ja Laupa kooli ühendvõistkonna õpilased. Järvalastest tegi kõige parema tulemuse poiste vanemas vanuseastmes võistelnud Steven Marti Lillipuu Türi põhikoolist, kes kogus üheksa alaga 6350 punkti.

Võistelda tuli Lillipuu sõnul palavates oludes. «Kui muidu polnud midagi väga hullu, siis enne 1000 meetri jooksu oli küll väga raske,» lausus ta. Siis andis võistluspäevade väsimus juba tunda ja leitsaks võttis kehalt kogu särtsu.

Tubli tulemusega tegi tüdrukute nooremas vanuseastmes Annaliis Aren Türi põhikoolist, kes sai kuue alaga kokku 4233 punkti.

Annaliisa Aren ütles, et jäi oma tulemustega väga rahule. «Peaaegu kõik alad läksid hästi või isegi väga hästi. Välitingimustes tegin viis isiklikku rekordit,» lausus ta. «Kui, siis ainsana võinuks pallivise paremini minna.»

Märksõnad

Tagasi üles