Teisipäevase Järva Teataja tutvustus

Copy
Foto: Järva Teataja

Teisipäevane Järva Teataja kirjutab:

* XIII noorte laulu- ja tantsupidu «Püha on maa» jääb paljudele meelde kui pidu, mis oli esimene pärast koroonaaega, ning pidu, mis kostitas nii päikese kui ka äikesega. Järvamaa panustas peo õnnestumisse ligi tuhande laulja, tantsija, võimleja, pillimängija ja juhendajaga. Vihmasadu aga aitas nii mõnelgi oma pisaraid varjata. Laulu- ja tantsupeo Järvamaa kuraator Eva Linno ütles, et vaatamata ilmale, mis paneb osalejad proovile pea iga kord, ning vähestele öötundidele läks kõik ladusalt. «Nad on kõik kangelased, kes selle protsessi läbi tegid,» oli Linno liigutatud. Samuti avaldas Linnole muljet, et noored oskasid majutuskohtades väga hästi puhtust ja korda hoida. «Isegi prügi oli neil sorteeritud,» kiitis ta.

* Pühapäeval, kui tähistati Türi linna 97. sünnipäeva, esitles koduloolane Kaarel Aluoja Türi raamatukogus järjekordset trükivärsket raamatut. Tegemist on üheksanda osaga sarjast «Türi. Kilde kihelkonna ja linna arengust». Nii nagu eelmistegi osade puhul, on tegemist raamatuga, mis sisaldab eri autorite eriteemalisi ajalooalaseid artikleid: uurimusi, mälestusi, lisaks ka kunagistes väljaannetes ilmunud lugusid.

* Türi vallavolikogu ei toetanud oma neljapäevasel istungil Järvamaa tulevastes ühisprojektides osalemist ega andnud oma garantiid projektide omaosaluse tagamiseks. Kui Paide linnas ja Järva vallas oldi ühel meelel, et 6,8 miljoni euro investeerimiseks maakonna arengusse tuleb igal omavalitsusel leida omaosalus, mis on ligi 226 000 eurot kolme aasta peale, pidasid Türi volinikud seda liiga suureks riskiks.

* Kuigi pühapäeva keskpäeval sadas Türil nagu oavarrest, tõmbasid paljud kevadpealinna elanikud kummikud jalga, vihmakeebid selga ja haarasid vihmavarju, et minna linna peale head ja paremat sööma. Türi linna sünnipäeval toimub alati aedlinnakohvikute päev ja sel päeval aastas saab Türil parimat toitu ning ka valik on väga lai. Tänavu avasid üheks päevaks oma ukse 17 kohvikut. Kodutordid OÜ kokad Tiia ja Kerli Jaagumann pakkusid oma hõrgutisi tänavu noortekeskuses. Naised naersid, et tegid asukoha valikuga targa otsuse, sest nii nad ise kui ka kliendid on katuse all ja see on vihmasel päeval suur pluss.

* Järva vallavolikogu otsustas siduda lastevanemate makstava lasteaia kohatasu alampalgaga. Alates 1. oktoobrist tuleb vanematel tasuda kuus ühe lasteaias käiva lapse kohta viis protsenti alampalgast, mis teeb praegu kehtiva miinimumpalga puhul 36 eurot ja 25 senti. Ühtlasi kaotati oktoobri algusest soodustused peredele, kust käib samal ajal lasteaias kaks või enam last.

* Eesti üks hinnatuim vanavaralaat toimus juba 25. aastat Järva vallas Pärnu–Rakvere maantee ääres Seidla mõisas. Kuigi Kila-Kola laadal algas ametlik kauplemine laupäeva hommikul kell seitse, oli laadaplats tegelikult selleks ajaks juba rahvast täis. Nagu paljud teisedki, oli vanavara müüja Ott Rubel Seidlas kohal juba reedel. «Müüsin eile 300 euro eest. Seega võin juba enne laada algust lugeda selle kordaläinuks,» naeris ta. Rubel selgitas, et kui kümmekond aastat tagasi ja varem olid sellised laadad peamine koht, kus vanavara müüa ja osta, siis nüüd on see äri kolinud internetti. «Julgen pakkuda, et 80 protsenti kaubast vahetab omanikku ikka netis,» sõnas ta.

* Eelmisel nädalal Rakveres peetud U18, U20 ja U23 vanuseklasside Eesti kergejõustiku meistrivõistlustel võitsid Järvamaa sportlased kuus kuld- ja kaks hõbemedalit. Selline medalisaak oli treeneritele tore üllatus ja hea eeskuju noorematele sportlastele, kes on võistlustules sel nädalal. Ootuspäraselt tegi kuldse duubli kergejõustikuklubi Järvala noorsportlane Andreas Kase, kes on sel suvel suurvõistlutel oma suurepäraseid sprinterivõimeid tõestanud ning rekordigi jooksnud.

Märksõnad

Tagasi üles