Neljapäevase Järva Teataja tutvustus

Copy
Foto: Järva Teataja

Neljapäevane Järva Teataja kirjutab:

* Sügisel valmib Hindreku talus Rabamu puhke- ja elamuskeskus, kus igal ajal nautida nelja aastaaja võlusid ja tunda end looduse osana. Rabamu projektijuhina tegutsev Monika Evartov selgitas, et Rabamu nimi kujunes sõnadest «mu raba». «Eestlased on loodusega ühte kasvanud ja viimasel ajal on just rabadest saanud eelistatuim pelgupaik, kuhu minna ennast leidma ja akusid laadima,» arutles ta ja lisas, et seetõttu sobib Rabamu väga hästi Paide ajaloolise talitee juurde, mis kulgeb suuresti läbi raba.

* Paide linna uue võimuliidu suurimaks üllatuseks võib pidada seda, et valimisliit Uus Paide ja Eesti Konservatiivne Rahvaerakond on seljad kokku pannud. Loetud päevad enne 2021. aasta kohalikke valimisi ütles valimisliidu Uus Paide liider Priit Värk, et nemad mitte mingil juhul EKREga koostööd ei tee. «Ma ütlen välja selle, mida Uus Paide seltskond on ka varem omakeskis arutanud: koostöö EKRE ja Grünthaliga (Paide linnavolinik Kalle Grünthal – toim) Paides on välistatud. Kui sa ei taha, et meie väikelinnas hakkab ruulima EKRE ja need, kes tahavad nendega koostööd teha, siis on tegelikult vaid üks valik – Uus Paide,» kirjutas Värk 16. oktoobril Facebookis. Värk sõnas, et mäletab seda postitust.

* Nädalavahetusel olnud Järva valla kirikute päevad tõid tavapärasemast suurema külastajate huvi vallas asuvate pühakodade vastu. Ka Järva-Peetri kirikus oli laupäeval rahvast hulgaliselt ja need, kes kirikus avatud kohvikust midagi meelepärast ostsid, annetasid ühtlasi ka kiriku uste remondifondi. Järva-Peetri kiriku uksed on väga halvas seisus, kiriku peaust kasutatakse võimalikult harva juba viimased paarkümmend aastat. Põhjuseks on nii katkised uksed kui ka katkised kiviportaalid. Uksed on kannatada saanud ilmastikuolude tõttu, aga ka ajahammas on oma töö teinud, seetõttu näiteks peaust põhimõtteliselt enam kasutada ei saagi ja kirikusse tuleb siseneda põhja­küljel asuva niinimetatud eeskojaukse kaudu.

* Möödunud aastal Järvamaa aasta küla tiitli pälvinud Albu on esitatud üleeestilise konkursi «Aasta küla 2023» kandidaadiks. Üldse kandideerib tänavu kõige-kõigemaks 15 küla, üks igast maakonnast. Eelmisel nädalal alustas tiitlile pürgivates külades ringkäiku hindamiskomisjon, kes on jõudnud praeguseks väisata ka Albu küla. Igal külal, nii ka Albul, oli üheksaliikmelise komisjoni ees, kuhu kuuluvad riigikogu esimees Lauri Hussar ning maaeluministeeriumi, Eesti Leaderi liidu, maaeluvõrgustiku, linnade ja valdade liidu, maaturismi ühingu, külaliikumise Kodukant liikmeskonna ning viimati valitud aasta küla esindajad, aega end tutvustada täpselt kaks tundi.

* Reedel Türil Konna majas ja selle ümbruses algaval viiendal kestliku elustiili festivalil Rohevest avavad korraldajad piduliku lindilõikamisega heategevusliku Konna retropoe. Türi kogukonnaseltsi ja festivali üks korraldajatest, Aili Avi, ütles, et poeruumi seadsid nad kauplemiseks korda oma töötajate ja vabatahtlike abiga. «Ajastasime retropoe avamise festivaliga. Poes müüdavad asjad on Konnale annetatud. Retrokor­teri püsinäitusel me neid ei kasuta või siis on neid esemeid lihtsalt topelt. Samuti on müügil nõud, mis ei ole läinud kohvikus kasutusse, või mida me ei kasuta nõuderendis,» selgitas ta.

* Eelmisel nädalavahetusel olid Rumeenias juunioride motokrossi-maailmameistrivõistlused. Noortele krossisõitjatele hooaja kõige tähtsamal võistlusel näitas head minekut paidelane Enriko Peilman.

Märksõnad

Tagasi üles