Laupäevase Järva Teataja tutvustus

Copy
Foto: Järva Teataja

Laupäevane Järva Teataja kirjutab:

* Paide linnavolikogu kõige pingelisemad istungid on tavaliselt siis, kui võim vahetub. Seda võis oodata ka neljapäeval Paide raekojas olnud istungilt, sest ametisse tuli panna uued linnajuhid. Veel enne, kui volinikud said asuda päevakorra kallale, palus sõna ligi kuus aastat opositsioonis istunud EKRE liige Kalle Grünthal, kes oli nüüd pääsenud koalitsiooni. Grünthal tunnustas võimu võtnud volinikke selle eest, et nad tunnevad linna rahaasjade eest vastutust. Ta nimetas uut koalitsiooni Paide päästekomiteeks, teenides sellega ära linnavolikogu endise esimehe Tarmo Aldi sarkastilise aplausi.

* Tarbjalane Madis Pennonen ütles Paide Maksimarketi juures Coopi autoloosiga võidetud Toyota RAV4 vastu võttes, et enam õigemal ajal ei saanud loosiõnn naeratada. «Olen praegu jalamees,» sõnas ta. Madis Pennonen (32) valis Coopi boonuspunktide süsteemis rahakogumise asemel loosimistest osavõtu kohe, kui see võimalus mõni aasta tagasi tekkis. «Ma ikka lootsin, et äkki veab,» lausus ta. «Oleme sõpradega arutanud, et ei tunne kedagi, kes päriselt oleks kunagi midagi suurt võitnud. Nüüd siis teame, et see pole muinasjutt ja selliseid asju juhtub päriselt ka.»

* On neljapäev ja kell on 19.28. Taikse seltsimaja ette on kogunenud kaheksa inimest. Kahe minuti pärast peaks hoone ette jõudma jäätiseauto, mis igal teisipäeval ja neljapäeval Järvamaa asulatesse tuleb. Taikseni viival teel käivad teetööd ja liiklus on häiritud, seega läheb jäätiseautol kohale jõudmiseks rohkem aega. Rahvast koguneb üha juurde. Tallinlane Karin Viir suvitab Taikses ning on oma laste Oliveri, Irise ja Gretega jäätisesabas juba kolmandat korda. Ta käib siin peamiselt laste soovil, kuid sõnab, et hinnad on tõesti parimad. Jäätiseautost kuulis Viir Taikse küla Facebooki grupi kaudu ja plaanib kindlasti veel siit jäätist osta. Jäätiseauto on hiljaks jäänud ja inimesed vaatavad ootavate pilkudega teed. «Tuleb! Tuleb!» hüüab mees platsi ääres ja lapsed hõikavad kaasa.

* See nädal algas ühes Pärnu puukoolis väga töiselt: väikekaubik pakiti tihedalt aedhortensia istikuid täis ja buss võttis suuna Türile, et väärtuslik koorem Tolli metsa ääres asuva Türi ühisgümnaasiumi juurde viia. Sealtmaalt algas kiire aeg Türi Halduse töötajatel, kes linnaaednik Ele Schiffi juhendusel hortensiaid istutama asusid. Suur istutustöö tähistas metsaaia rajamise algust. Tõsi, tegelikult algasid ühisgümnaasiumi juures asuva aia ettevalmistused juba varakevadel, mil Tolli metsa äärest ligi poolsada puud maha raiuti. Mõnegi linlase kurvastuseks, samas palju rohkemate rõõmuks.

* Kui tavapäraselt Türi vallavolikogu juulis istungeid ei pea, tulevad vallavolinikud järgmisel teisipäeval siiski kokku. Põhjuseks on kiireloomuline vajadus võtta vastu valla aasta teine lisaeelarve, mis omakorda on tingitud Käru keskväljaku uuendustööde olulisest kallinemisest. Et eelmisel kevadel eraldas PRIA projekti «Pätipargist prillikiviks» alusel Käru aleviku keskosa korrastuseks Leaderi programmist ligi 100 000 eurot, peavad tööd tänavu tehtud olema, muidu jääb vald rahast ilma.

* Ütlust «Ameerika – kõikide võimaluste maa» tõlgendab igaüks omamoodi. Paide gümnaasiumi õpilasena USAs vahetusaasta veetnud Ade-Briana Nurk ütleb, et Ameerika võib küll tunduda ideaalne riik, kuid tema õppis seal hoopis pisikest Kodu-Eestit väärtustama.

* «Hull nädal on olnud,» lausub Kaido Kirikmäe ja kiikab rõõmsalt poe ukse vahelt välja. «Masterdan, salvestan ja produtseerin teiste asju. Siin ühed Viljandi vennad tahtsid reedeks kassetti välja anda. Esmaspäeval alles salvestasime.» Eesti elektroonilise muusika üks põnevamaid ja originaalsemaid artiste, Kaido Kirikmäe, kes tegutses pikalt Järvamaal, on kolinud oma sünnilinna Viljan­disse, avanud seal plaadipoe ja sellega juba uuesti kolida jõudnud. Nüüd asub tema kauplus Ambient Lossi tänavas legendaarse raamatuantikvariaadi kunagistes ruumides.

* Poliitiku ja kirikuõpetaja Vello Salumi mälestuse elus hoidmiseks esietendub Piibe teatril 18. juulil A. H. Tammsaare muuseumis Vargamäel Arlet Palmiste kirjutatud ja lavastatud näidend «Issanda teener». Näidend kajastab Vello Salumile pöördelist 1980. aastat. Mis juhtub siis, kui põrkuvad võim ja vaim? Millise pöörde võtab noorte korraldatud lõbusa suveõhtuna mõeldud kontsert, kui sekkuvad võimuorganid? Kes reedab ja kes võtab vastutuse?

Märksõnad

Tagasi üles