Teisipäevase Järva Teataja tutvustus

Copy
Foto: Järva Teataja

Teisipäevane Järva Teataja kirjutab:

* Paide turul ja Maksimarketi juures kõikus eelmise laupäeva hommikul maasikakilo hind 6 ja 7,5 euro vahel. Türil küsiti kodumaise mahemaasika kilost koguni kümme eurot. Paide turul Tartumaalt pärit maasikaid müünud Marius Kõivik ütles, et hooaeg ongi lõppemas ja Paidesse tuli ta viimast korda. Marju oli Kõivik kaasa võtnud 130 kilogrammi ja ta lootis, et pärastlõunaks on need müüdud. Et kilohind on möödunud aastaga võrreldes kahekordistunud, siis on ka marjamüük kahanenud.

* Kui eelmisel neljapäeval Paide raekoja teise korruse saalis lõpeb linnavolikogu istung, kus hetk tagasi on Kaido Ivask ligi kümneaastase pausi järel Paide linnapeaks saanud, kutsub vastse koalitsiooni üks eestvedajaid, Mihhail Feštšin, kõiki esimese korruse saali, et tavakohaselt tähtsa päeva puhul klaase kõlistada. Kaido Ivask raputab pead: «Mul on väga kiire!» Tema juurde astub linnavalitsuse jurist Oliver Raal, kes raporteerib, et linnapea kabinet on valmis sätitud ja nad võiksid minna seda nüüd koos üle vaatama. «Mul ei ole enam aega. Homme!» vastab vastne linnapea lühidalt. Juba varem on Ivask Järva Teatajale teada andnud, et pärast linnavolikogu istungit pole tal intervjuud anda hetkegi aega. «See volikogu istung on minule väga halval päeval, järgmisel hommikul kasvõi kell seitse olen valmis,» ütleb ta vabandavalt. Ivask pole kunagi soovinud oma isiklikust elu üksikasju rääkida. Lähedasemad võitluskaaslased teavad öelda, et ta kiirustab oma poja pulma. Kuigi volikogus pikka venitamist polnud, jääb Ivask siiski mõne minuti poja pulma hiljaks. Õnneks pulma algus natuke venib ja ta jõuab vahetult enne tseremooniat maha istuda. See on sekundite mäng.

* Laupäeval ja pühapäeval olid juba üheksandad avatud talude päevad. Suur osa talusid lõi oma värava valla juba laupäeval. R&T Talu OÜ oli üks varasemaid, sest alustas päeva hommikul kell kümme. Tallinna–Tartu maanteelt Mäekülast kilomeeter Tartu poole püsti pandud reklaam kutsus liiklejaid avatud talude päeval hetkeks aega maha võtma ja uudistama, kuidas taluelu käib. Talu väravas inimesi kirja pannud Valdo Kattel naljatles, et nad peavad hommikul vara pihta hakkama seetõttu, et eelmisel aastal käis neil külas 1500 inimest ja lühema ajaga ei mahuta nii palju inimesi talusse äragi. Tegemist pole ju mõne staadioni või Tallinna lauluväljakuga.

* Eelmisel reedel pidas Eesti piimandusmuuseum Imaveres piimapäeva «Pulli pärast», mis keskendus piimatoodetele, aga juhtus ka muud põnevat. Nimelt võis muuseumi ümbruses näha hirmutavaid olendeid. Sellel aastal korraldas muuseum piimapäeval hernehirmutiste välinäituse, kus parima isendi valisid välja piimapäeva külastajad. Üks jubekoleehmatav hirmutis tuli valmis meisterdada kodus ja kaasa võtta. Ainus piir, mille korraldajad osalejate loovusele seadsid, oli hirmutise pikkus kaks ja pool meetrit ning et teda peab saama tugevalt pinnasesse kinnitada.

* Eelmisel reedel Türil Konna majas ja selle ümbruses alanud viiendal kestliku elustiili festivalil Rohevest avasid korraldajad piduliku lindilõikamisega heategevusliku Konna retropoe. Retropoes laupäeval tegutsenud türilane Tiina Lippant sõnas, et festivali rahvas võttis poe hästi vastu. «Ausalt öeldes andis osa inimesi juba enne avamist teada, et soovib just seda kindlat asja,» sõnas ta.

* Kabala külas asuvat rahvamaja ja spordihoonet hakkavad kütma õhk-vesisoojuspumbad ja sealt üle jääv konteinerkatlamaja võetakse kasutusse Särevere kortermajade soojus­energiaga varustamisel, teatab Türi vallavalitsus. Kabala külas kaht vallale kuuluvat hoonet, rahvamaja ja spordihoonet, soojusenergiaga varustav SW Energia OÜ esitas Türi vallavalitsusele taotluse sooviga lõpetada nende soojusenergiaga varustamise leping. Põhjenduseks tõi ettevõtte asjaolu, et väheste tarbijate tõttu on tootmine kujunenud kulukaks ja soojusenergia tarbijatele kalliks.

* Ehkki eelmisel kolmapäeval oli keskmine Eesti suveilm, tundus 23 kraadi lauspäikeses Türi maratonisarja viienda etapi jooksjaile kuumusena, mida tavaliselt kogetakse saunas. Võistluse kommentaator Liisa Gritšenko tuletas meelde, et samasugune ilm oli ka aasta tagasi, kui oli sarja Türi-Allikult Veskisillalt joostav kümnekilomeetri etapp. «Seega on jooksud hästi võrreldavad, sest nii olud kui ka maa pikkus on samad,» märkis ta. Küll paistis kesknädalane kuumus sobivat kohalikule jooksumehele Vadim Gritšenkole, kes tegi seekord ajaga 36.25,3 oma rajarekordi ja võitis põhidistantsi kindlalt. «Minu isiklik kümne kilomeetri tippmark on 36,19, mis on joostud aasta tagasi Tallinna külje all Peetris,» täpsustas ta. Kuumus Gritšenkot ei häirinud. «Palav oli küll, aga jaksu oli,» sõnas ta.

Märksõnad

Tagasi üles