Neljapäevase Järva Teataja tutvustus

Copy
Foto: Järva Teataja

Neljapäevane Järva Teataja kirjutab:

* Osa järvalasi, aga ka kaugema kandi rahvas ootas tänavu kevadel kannatamatult päeva, mil Põhjaka mõisa restoran pärast tavapärast aasta­alguse lühipuhkust jälle uksed avab. See päev lükkus järjest edasi, kuniks mõisarahvas andis mai alguses teada, et maja uksed jäävadki suletuks. Maakler Tiia Sooaluste sõnul on Põhjaka kahtlemata Järvamaale oluline maamärk ja selle vastu on üles näidanud huvi nii kaugema kandi kui ka kohalikud inimesed. «Mõis on ametlikult avalikes kinnisvaraportaalides olnud müügis alles natuke rohkem kui kuu. Olen saanud päringuid huvilistelt, sealhulgas kohalikelt Järvamaa inimestelt,» selgitas ta. «Põhjaka mõisa müügipakkumisest on teadlik enamik restorani -ja kohvikuettevõtlusega tegelevast ringkonnast.»

* Ilmateade lubas äikesetormi, kuid Paide muusika- ja teatrimaja parklas särab päike. Siiski on õhus tunda kerget pinget, mida õhkub ootusärevalt väiksematesse rühmadesse kogunenud inimestest. Inimesi on parklas igasuguseid, kuid paljusid ühendab üks tunnus – paljaks pöetud pea. On 18. juuli ja kell 11.30 asuvad Paidest Tapa linnakusse teele ajateenijad, kellest õpetatakse 11 kuu jooksul välja tulevased juhid, erialaspetsialistid ja autojuhid. Parkla keskosas seisev heatujuline seltskond on ajateenistuseks valmis. Türi ühisgümnaasiumi värske vilistlane Artur Soo suundub koos nelja sõbraga Tapale. «Nimekirjas oli meid kuus, aga kaks kukkusid arstlikus komisjonis välja,» sõnab ta. Kaasa võttis Soo peale Sõdurilehe nimekirjas olnud asjadele rohkelt varusokke ja arvuti, sest loodab Tapal mõne tööasja ära teha.

* Eelmisel reedel võis Paide linnaruumis esimest korda näha kollaseid kaherattalisi. Need Hoog Mobility tõukerattad on olnud Paides ligi nädala, seega võib teha juba mõningaid järeldusi. Hoog Mobility kommunikatsioonispetsialisti Sam Schmidti sõnul on esimesed päevad möödunud hästi ja neid on soojalt vastu võetud. Praegu pöörab ettevõte tähelepanu sõidu- ja parkimiskultuurile. «Paidelastele on tõukerattad täiesti uued, võib-olla noored oskavad neid kasutada, aga parkimiskultuur on tähtis. Tihti on esimene kuu konarlik, praegu käib tagasisidestamine ja nõustamine,» selgitas ta.

* Rohelise värvi edaspidine esiletõstmine Imaveres tegutsevas Eesti piimandusmuuseumis ei tähenda maja välist värvimuutust, vaid hoopis muuseumi siseelus tehtavat rohepööret, mis rõhutab keskkonnasäästlikumat majandamist. Piimandusmuuseumi juhatuse liige Anneli Siimussaar ütles, et rohelise muuseumi ideest kuuldes tunnetasid nad kohe, et on õigel teel ning vastavad oma tegevuse ja olemusega suures osas rohelise muuseumi standarditele. «Tundus, et ega me peagi eriti palju rohkem tegema. Pigem tehtu kaardistama ja valdkonnad läbi mõtlema,» lausus ta.

* Paljud Järvamaa noored kasutavad võimalust teha juhiluba gümnaasiumi või kutsekooli kaudu, sest see on odavam kui autokoolis. Autokooli kasuks otsustajatel on valiku põhjenduseks mitu selgitust. Hinnatõus on tabanud kõiki eluvaldkondi, nii on ka Autosõidu OÜ autokoolis juhiloa hind viimase viie aastaga 16 protsenti tõusnud. Inflatsiooni arvestades oleks see juhatuse liikme Illimar Maasingu selgitusel pidanud minema lausa poole kallimaks. Siiski pole hinnatõus tingitud ainult inflatsioonist. Võrreldes 2018. aastaga on suurenenud ka kohustuslike sõidutundide arv ja praegu peavad noored juhiloa saamiseks tegema kaheksa sõidutundi rohkem.

Märksõnad

Tagasi üles