Tööstustoodangu tootjahinnaindeks langes aastaga 1,9%

Järva Teataja
Copy
Keevitamine. Pilt on illustreeriv.
Keevitamine. Pilt on illustreeriv. Foto: Marko Saarm

Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, langes 2023. aasta juunis võrreldes maiga 0,4% ja võrreldes eelmise aasta juuniga 1,9%.

Statistikaameti juhtivanalüütiku Eveli Šokmani sõnul mõjutas indeksit maiga võrreldes eelkõige hinnalangus puidutöötlemises ja puittoodete tootmises, metalltoodete ning kemikaalide ja keemiatoodete tootmises. „Samuti mõjutas indeksit hinnatõus elektrienergiaga varustamises ja elektroonikaseadmete tootmises,“ lisas Šokman.

2022. aasta juuniga võrreldes mõjutas indeksit enim hinnalangus elektrienergiaga varustamises, puidutöötlemises ja kütteõlide tootmises. Vastupidist mõju avaldas toiduainete, elektriseadmete ja ehitusmaterjalide tootmise hinnatõus. Töötlevas tööstuses kokku oli hinnalangus 0,3% ja toiduainete tootmises hinnatõus 6,7%.

Ekspordihinnaindeks langes juunis võrreldes maiga 0,5%. Kõige rohkem langesid hinnad paber-, puit- ja metalltoodetel. Kõige rohkem tõusid hinnad elektrienergial, mäetööstuses ja naftasaadustel. Võrreldes 2022. aasta juuniga langes ekspordihinnaindeks 2,3%.

Impordihinnaindeks kasvas juunis võrreldes maiga 0,1%. Enim tõusid hinnad elektrienergial, naftasaadustel ning paberil ja pabertoodetel. Hinnad langesid enim põllumajandussaadustel, mäetööstuses ning kemikaalidel ja keemiatoodetel. Võrreldes 2022. aasta sama kuuga langes impordihinnaindeks 2,6%.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles