Küüdiohvrite kodualtar ootab toetamist (1)

Joel Rikk
, EELK Paide Püha Risti koguduse juhatuse esimees
Copy
EELK Paide Püha Risti kirik.
EELK Paide Püha Risti kirik. Foto: Kristo Kivisoo/ Järva Teataja

«Viiskümmend aastat pidi mu rahvas taluma kõige brutaalsemat ja samas kõige rafineeritumat etnilist puhastust. Nõukogude okupatsioonivõimud viisid seda läbi raudse eesriide varjus ja see taevasse kisendav ülekohus ei ole kunagi Euroopa teadvuseni jõudnud.» Nii kõneles meie president Lennart Meri 1993 aasta 6. mail Poola presidendi vastuvõtul.

Kuni eelmise aasta 24. veebruarini polnud see lause oma aktuaalsust kaotanud.

Alanud Ukraina sõda avas maailma silmad ja nii said ka meie rahva kannatused paljude riikide rahvastele arusaadavamaks. Kõik kohutav, mis on juhtunud suurimas sõjas pärast teist maailmasõda, pole meie rahvale tundmatu. Paljudele tulevad meelde enda ja lähedaste läbielatud rasked ajad, mis kutsuvad esile nukraid mõtteid. Lohutust leiame sellest, et saame üheskoos lähedasi mälestada ja üksteisele toeks olla.

Ka minu perekond on saanud tunda nõukogude võimu julmust ja ebainimliku kohtlemist. Minu isaisakodu, mis kunagi oli hästi toimiv talu, kus kasvas viis last, hariti põldu, kasvatati loomi, lauldi ja tantsiti, pühiti maamunalt hetkega. Seda tegi teise maailmasõja alguses hävituspataljoni ebarditest koosnev jõuk, kes esmalt rüüstas talu ja seejärel põletas selle maani maha. Tänaseks päevaks on kunagise armsa isatalu asemel õnneks põllumaa, mis toidab inimesi nii, kuis seda aastasadu sealmail tehtud on.

Kogu eelnev jutt viib meid tänapäeva ja tegemiste juurde. Umbes kaks aastat tagasi helises minu telefon ja number mobiiltelefoni ekraanil oli minule võõras. Helistaja oli MTÜ Murtud Rukkilill esindaja Enno Uibo ja jututeemaks ühingu soov, et Paide kirik on sobiv koht, kuhu saaks mälestusüritusteks kiirtena kokku tulla rahvas üle Eesti.

Vestlesime pikalt ja kõne lõpuks oli ühine otsus selle teemaga edasi liikuda kindel. See on loomulikult suur au, aga ka vastutus, mida üks kogudus peab kandma, aidates kogu meie rahvast puudutavat kodualtarit püstitada. Praeguseks oleme jõudnud ettevalmistus­tega üsna lõpusirgele.

Pärast paljude takistuste ületamist, koosolekuid, telefonikõnesid ja e-kirjade vahetamist oleme ühiselt valinud välja mälestustahvli valmistaja, kujunduse ja kogu kodualtari kontseptsiooni.

Kodualtari pühitsemine on plaanitud sügisesse.

Rajatav kodualtar, mis püstitatakse meie rahva traagiliste sündmuste mälestamiseks, on pühendatud kõikidele neile, keda mälestame küüdiohvritena. Oleme koos MTÜga Murtud Rukkilill alustanud toetuste kogumist.

Annetus

Annetuse saab teha EELK Paide Püha Risti koguduse arvelduskontole SEB pangas EE691010702000729006.

Makse selgitusse tuleb märkida «Murtud Rukkilill».

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles