Kadunud värav kerkib peatselt jälle üles

Merit Männi
, ajakirjanik
Copy
Reopalu kalmistu värav taastatakse loodetavasti veel selle aasta jooksul.
Reopalu kalmistu värav taastatakse loodetavasti veel selle aasta jooksul. Foto: Dmitri Kotjuh

Eelmise aasta mais pandi Reopalu kalmistu peavärava ümber ohutuslindid ja piirdeaia moodul, mis tähendas, et selle värava kaudu kalmistule enam ei pääsenud. Veidi hiljem algasid värava juures demonteerimistööd ning sellelt eemaldati katus ja võeti lahti kividest laotud väravapostid. Enam kui aastaks jäigi seis muutumatuks ja kalmistul käijad hakkasid juba harjumagi sellega, et uhket katusega väravat enam pole.

Möödunud aasta mais selgitas muinsuskaitseameti Järvamaa nõuniku ametis olnud Maarja Tomps Järva Teatajale, et kuna üks väravapostidest oli muutunud varisemisohtlikuks, tuli kalmistule sissepääs peavärava kaudu ohutuse huvides täiesti sulgeda.

Väravapostid ja katus demonteeriti ning tööde käigus koostati tegevuskava, mis edastati muinsuskaitseametile ning mille põhjal saab hakata koostama edasiste tööde nimekirja. Seniks, kuni kalkulatsioon polnud tehtud ning dokumendid muinsuskaitseameti heakskiidu ja kooskõlastuse saanud, jäidki tööd kalmistu värava juures pausile. «Ma kogu hingest loodan, et saame sellel aastal värava uuesti püsti, aga kindlalt lubada seda ei saa,» ütles Paide linnamajandusosakonna juhataja Mait Grigorjev, viidates ühtlasi nii Paide linna kui ka muinsuskaitseameti õhukesele rahakotile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles