Pakutavad palgad kasvasid 2023. aasta esimeses pooles 13%

Järva Teataja
Copy
Raha. Foto on illustereeriv.
Raha. Foto on illustereeriv. Foto: Arvo Meeks

Töökuulutustes pakutav keskmine brutopalgavahemik oli esimesel poolaastal 1481–1947 eurot, mida on 13% rohkem kui 2022. aastal, näitab cvkeskus.ee statistika. Võrreldes 2023. aasta esimese kvartaliga palgapakkumiste kasvu tempo teises kvartalis ei muutunud.

2023. aasta esimeses pooles oli tippspetsialistidele ja keskastmejuhtidele suunatud tööpakkumiste keskmine pakutav palgavahemik 2170–2728 eurot. Keskastmespetsialistide ja kontoritöötajate tööpakkumistel oli keskmine pakutav palk 1724–2461 eurot ning oskustöölisi ja kutsetöötajaid värbavatel tööpakkumistel 1471–1908 eurot. Teenindus- ja müügitöötajatele pakutavad palgad algasid 1089 eurost ja ulatusid 1414 euroni.

„Pakutav palk kerkis aastaga kõige kiiremini tippspetsialistidele suunatud tööpakkumistel, ulatudes koguni 17%-ni,“ kirjeldas värskeid tööturutrende cvkeskus.ee värbamisosakonna juht Grete Adler.

„Keskastmespetsialistidele ja muudele kontoritöötajatele suunatud tööpakkumistel kasvasid palgapakkumised 12% ning teenindus- ja müügitöötajatel 9%. Teistest ametirühmadest tunduvalt vähem on palgapakkumised kerkinud abitöötajatele suunatud tööpakkumistel, kus pakutava palga kasv oli esimesel poolaastal 6%. Ka oskustöölistele pakutava palga kasv jäi tagasihoidlikumaks, kerkides aastaga 7%,“ lisas Grete Adler.

Millistes sektorites palgapakkumised enim kasvasid?

Sektorite lõikes kerkisid palgapakkumised enim finants- (+18%), pangandus- (+18%), telekommunikatsiooni- (+17%) ning haridus- ja teadusvaldkonnas (+17%). Keskmisest kiiremini kerkisid palgapakkumised ka avalikus sektoris, kasvades aastaga +15%.

Kaks sektorit, kus palgapakkumised esimesel poolaastal langesid, olid ehitus (-7%) ja turism (-10%).

Lääne-Eestis kasvasid palgapakkumised kiiremini

Asukoha järgi kasvasid palgapakkumised keskmisest kiiremini Lääne-Eestis (sh Pärnus), kerkides aastaga 17%. Pealinnas oli pakutava palga kasv +14%, Tartus +12%, Kesk-Eesti maakondades +10% ja Ida-Eestis +9%.

CVKeskus.ee on peamine tööotsingukanal Eestis, kust leiab suurima valiku tööpakkumisi. Hetkel on cvkeskus.ee lehel enam kui 3000 tööpakkumist, millest iga kolmas on avaliku töötasuga.

Palgapakkumisena toovad tööandjad enamasti välja pakutava palgavahemiku, mitte ühe konkreetse töötasu numbri, sest lisaks põhipalgale mõjutavad pakutavat palka ka lisatasud. Samuti kujunevad reaalsed tööülesanded välja vastavalt leitava töötaja oskustele ja kogemustele, mis omakorda palgatingimusi mõjutavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles