Uued toetused aitavad toime tulla nii üleujutuste kui ka põuaperioodidega

Järva Teataja
Copy
Põud
Põud Foto: Postimees / SILLE ANNUK

Peatselt on kohalikel omavalitsustel võimalik taotleda toetust kliima- ja energiakavade koostamiseks ning rohealade loomiseks linnades ja asulates. Lisaks avaneb taotlusvoor kombineeritud sademeveesüsteemide rajamiseks linnades ja asulates, kust on võimalik toetust taotleda ka vee-ettevõtetel. Mõlema toetusmeetme määruse kavandile ootab Kliimaministeerium praegu tagasisidet.

Sadeveesüsteemide arendamiseks annab Euroopa Liit ligi 25 miljonit eurot ning kliima- ja energiakavade koostamiseks ning soojussaarte efekti leevendamiseks linnades ja alevites 3,25 miljonit eurot.

„Kliimamuutused sunnivad meid rinda pistma nii üleujutuste kui ka põuaga. Seepärast tuleks linnades ja alevites tegeleda soojussaare efekti ja sademevee üleujutuste leevendamisega ning rajada rohkem rohe- ja sinialasid,“ lausus Kliimaministeeriumi kliimaosakonna nõunik Maris Arro.

„Rohealad aitavad mitte üksi linnalist kliimat jahutada, vaid suurendavad ka elurikkust,“ sõnas Arro. „Soojussaarte tekkimise risk on kõrgem just linnades, kus on rohkesti soojust akumuleerivaid asfalt- ja bituumenpindasid,“ selgitas ta.

Kombineeritud sademeveesüsteemid aitavad vihmavalangute korral üleujutusi vähendada, kuivaperioodidel saaks aga kogutud sademevett kasutada teede ja tänavate puhastamiseks ning linnahaljastuse kastmiseks.

Kliimaministeeriumi veeosakonna juhataja Karin Krooni sõnul antakse toetust looduslähedaste sadeveesüsteemide rajamiseks ning ühisvoolse kanalisatsiooni rekonstrueerimiseks lahkvoolseks. Looduslähedased sadeveesüsteemid, nagu näiteks immutusribad, kraavid, nõvad, vett läbilaskvad kõnniteed ja parklad, soodustavad sadevee pinnasesse imbumist.

„Kui loodusmaastikul imbub sademevesi maapinda, siis linnas on loomulik veeringe tavaliselt takistatud,“ märkis Kroon. „Linnades on kõige haavatavamad just need piirkonnad, kus on suur vett mitteläbilaskva katte osakaal,“ sõnas ta.

Praegune sademeveekanalisatsioon tuleb küll toime tavapäraste sademetega, kuid mitte intensiivsemate vihmavalingutega. Pealegi koormatakse üleujutustega üle ka reoveekanalisatsioon, viiakse rivist välja reoveepuhastid ja reostatakse eesvoole. Kui linnades sademevee äravoolu kavandamise viisi ei muudeta, siis tulevikus sademete hulga kasvu arvestades probleemid süvenevad.

Toetusi asub vahendama Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles