Eesti lapsi kimbutab ülekaal

Järva Teataja
Copy
Ülekaaluline väikelaps.
Ülekaaluline väikelaps. Foto: Shutterstock

Kui vanarahva ütlemisel „paks laps, ilus laps“ oleks tõepõhi all, saaks aasta-aastalt aina rohkem Eesti peresid rõõmustada, sest neil kasvavad ilusad lapsed. Tegelikult pole rõõmustamiseks põhjust, sest ülekaal sillutab teed paljude tervisemurede juurde.

Tervise Arengu Instituudi (TAI) uuringud näitavad, et Eestis kasvab järjepanu ülekaaluliste laste arv. Näiteks aastail 2018–2019 tehtud Eesti õpilaste kasvu seireuuringu tulemuste põhjal oli peaaegu viiendik esimese ja neljanda klassi õpilastest ülekaalus ja 11 protsenti rasvunud. Normaalkaalus õpilaste hulk vanuse kasvades vähenes, ülekaaluliste ja rasvunute hulk aga suurenes.

Pontsakuse põhjuseid on mitu: lapsed liiguvad vähe, perede toitumisharjumused on pahatihti ebatervislikud ja oma osa on sellelgi, et laste uneaeg jääb lühikeseks, sest nutiseadmete lummus ei lase õigel ajal uinuda. Lastearst ja Tallinna Lastehaigla pediaatriakliiniku juhataja Reet Raukas tõdes, et võrreldes paarikümne aasta taguse ajaga liiguvad lapsed vähem, sest perede eluviis on muutunud ja vanemad viivad oma võsukesi autoga igale poole: lasteaeda, kooli, trenni ja külla. „See tähendab, et tavapärast igapäevast liikumist ei ole. Samas kui päevas normaalselt tund aega õues liikuda, ei pea tingimata trennis käimagi,“ nentis Raukas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles