Haapsalu võõrustab rahvatantsujuhte

Järva Teataja
Copy
Üks pärimustantsufestivalil osalejatest on ka Jõhvi rahvatantsurühm Gevi.
Üks pärimustantsufestivalil osalejatest on ka Jõhvi rahvatantsurühm Gevi. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Teisipäeva avati Haapsalu kutsehariduskeskuses Rahvatantsujuhtide suvekursus, kuhu on tulemas enam kui sada osalejat, et üheskoos saada juurde uusi teadmisi, meenutada möödunud noorte tantsupidu ja saada uueks hooajaks energiat.

Aastakümnete pikkuse traditsiooniga suvekursusel vaheldub uute tantsude õpe pärimustantsuga, eri metoodikate treeningtunnid loengute ja seminaridega. Räägitakse rahvarõivastest ning rahvatantsu arenguga seotud teemadel laiemalt, meenutakse kunagisi ja tänatakse praeguseid väärikaid tantsujuhte.

„Sellel aastal tähistame rahvatantsujuhtide suvekursuste 70. aastapäeva. Selline järjepidevus tähendab nii osalejate kui tantsutraditsiooni järjepidevust valdkonna hoidmisel ning väärtustamisel. Aastast aastasse süveneb kindlustunne ja rõõm et rahvatants on meie kõigi südametes ja traditsioonil on vägi sees,“ märkis Eesti Rahvakultuuri Keskuse direktor Kalle Vister.

Tänavuse liikumisaasta puhul on suur rõhk liikumisel üldiselt. Kursusel tutvustatakse eri vanusegruppidele sobivaid treeninguid ja tantsuõpet. Samuti on fookuses suvine XIII noorte tantsupidu „Sillad“. „Täpselt kuu on möödunud, mil kohtusime viimati tantsuõpetajatega tantsupeol. On rõõm, et järjekordne suvekursus toob Haapsallu kokku sadakond juhendajat, kellega koos vaadata tagasi möödunud peole ning seada läbi enesetäiendamis sihte algavaks hooajaks,“ ütles Karel Vähi, Eesti Rahvatantsu ja Rahvamuusika Seltsi direktor.

Üheskoos analüüsitakse veel rahvarõivaste kandmist, kuulatakse tantsupeost tehtud analüüse ja peol osalenud tantsujuhid annavad ka oma tagasisidet toimunule.

Esimesed suvekursused toimusid 1953. aastal. Rahvatantsjuhtide suvekursus on oodatud koolitussündmus, mis toetab rahvatantsuharrastuse jätkumist põlvest põlve.

Suvekursust korraldab Eesti Rahvakultuuri Keskus koostöös Eesti Rahvatantsu- ja Rahvamuusika Seltsiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles