Järvamaa vappi kandvat väeosa juhib uus ülem

Kuido Saarpuu
Copy
Esmaspäeval andis pidulikul rivistusel diviisi staabi- ja sidepataljoni senine ülem kolonelleitnant Taavi Otsalainen üksuse juhtimise üle kolonelleitnant Veiko Raaperile (pildil).
Esmaspäeval andis pidulikul rivistusel diviisi staabi- ja sidepataljoni senine ülem kolonelleitnant Taavi Otsalainen üksuse juhtimise üle kolonelleitnant Veiko Raaperile (pildil). Foto: Marcus Liinamäe

Esmaspäeval andis pidulikul rivistusel diviisi staabi- ja sidepataljoni senine ülem kolonelleitnant Taavi Otsalainen üksuse juhtimise üle kolonelleitnant Veiko Raaperile.

„Hea on olla tagasi enda vanas üksuses ja tunnen uhkust, et saan asuda seda juhtima. Ma tänan kolonelleitnant Taavi Otsalainenit tema panuse eest staabi- ja sidepataljoni ning ta võib kindel olla, et jätkame kvaliteetse väljaõppega ja juhtimistoetus saab jätkuvalt edukalt tagatud. Ülesanded, mis meid ees ootavad ei saa olema kerged ja lahinguvalmiduse tagamine nõuab pingutust aga olen kindel, et ühtse meeskonnana ei saa meil olema ületamatuid takistusi,“ ütles diviisi staabi- ja sidepataljoni värske ülem kolonelleitnant Veiko Raaper.

Kolonelleitnant Veiko Raaper on teenistuses alates 2000. aastast, mil ta läbis ajateenistuse Jõhvi Üksikus-Päästekompaniis ning jätkas teenistust Piirivalves. Pärast õpinguid Kõrgemas Sõjakoolis on kololnelleitnant Raaper teeninud rühmaülemana vahipataljonis ning seejärel erinevatel ametikohtadel staabi- ja sidepataljonis, sealjuures kompaniiülema abina, kompaniiülemana, sidekooli ülemana ja operatiivsektsiooni ülemana.

Enne staabi- ja sidepataljoni ülema ametikohale asumist teenis kolonelleitnant Raaper küberväejuhatuse operatiiv- ja sidejaoskonna ülemana. Lisaks on kolonelleitnant Raaper osalenud välisoperatsioonil Iraagis.

Diviisi staabi- ja sidepataljoni senine ülem kolonelleitnant Otsalainen alustas kaitseväeteenistust 1999. aastal Kuperjanovi jalaväepataljoni ajateenijana. Aastatel 2004-2009 teenis kolonelleitnant Otsalainen Tapa väljaõppekeskuse ja Kirde kaitseringkonna staabis. Sideeriala ametikohtadel on kolonelleitnant Otsalainen teeninud veel kaitseväe ja Kaitseliidu peastaapides. Ta on olnud staabi- ja sidepataljoni staabiülem ning enne pataljoni ülemaks asumist teenis ta küberväejuhatuse staabiülemana.

Kolonelleitnant Otsalainen on lõpetanud ka kõrgema sõjakooli põhi- ja keskastmekursuse ning Balti kaitsekolledži. 2006. aastal osales välisoperatsioonil Kosovos. Kolonelleitnant Taavi Otsalainen jätkab edasist teenistust Kaitseliidu peastaabi side- ja infotehnoloogia osakonna ülemana.

Staabi- ja sidepataljon kuulub diviisi koosseisu ülesandega korraldada juhtimistoetust ja selle väljaõpet.

Sidepataljonile annetasid väeosa lipu, millel on kujutatud ka Järvamaa vapp, Järvamaa maavalitsus, Paide ja Türi linn 24. mail 1930. aastal.

1940. aasta sügisel, kui okupatsioonivõim oli asunud hävitama Eesti Vabariigi relvajõude, viis sidepataljoni leitnant Leonhard Hindoala salaja lipu oma kihlatu Lydia Mägi juurde Türile hoiule. Mägi hoidis lippu võõrvõimu eest peidus aastakümneid ning kui Eesti Vabariigi iseseisvuse püsimises ei olnud enam kahtlust, julges ta tuua lipu avalikkuse ette. 30. juunil 1998. aastal annetas ta lipu Eesti sõjamuuseumile.

Iseseisvuse taastamise järel arvati ajalooline lipp olevat hävinud, mistõttu kinkis president Lennart Meri 1994. aastal staabi- ja sidepataljonile uue lipu. Originaallipu avalikustamisel selgus, et algne lipp oli sootuks teistsugune kui 1994. aastal tehtu ning 2006. aastal tegid Järvamaa käsitöönaised originaallipu järgi väeosale koopia ning see teenib pataljoni praegugi.

1930. aasta originaallipp on nähtav Eesti sõjamuuseumis, 1994. aastal president Lennart Meri annetatud lipp Järvamaa muuseumis ning Järvamaa käsitööliste tehtud originaallipu koopia on staabi- ja sidepataljonil aktiivselt kasutuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles