Papageno preemia: ajakirjandus hoiab elu

Järva Teataja
Copy
Ajalehed.
Ajalehed. Foto: Konstantin Sednev

​Sotsiaalministeerium (SOM) ja Eesti Noorte Ajakirjanike Selts (ENAS) annavad välja Papageno preemia, mis tunnustab 2022. aastal ilmunud parimat suitsiidiennetust toetavat artiklit, raadiosaadet või televisiooniklippi. Preemia eesmärk on aidata kaasa Papageno efekti suurendamisele ühiskonnas.

Mis on Papageno efekt?

Mozarti ooperis "Võluflööt" kaalub peategelane Papageno endalt elu võtmist, kuna kardab, et on kaotanud oma armastatu. Kuid enne, kui Papageno jõuab oma kavatsuse teoks teha, ilmuvad tema juurde kolm vaimu, meenutavad talle tema maagilist kellamängu ja aitavad tal seeläbi oma armastatu Papagena taas leida. Need kolm vaimu näitavad talle, et vaimse ja emotsionaalse kannatusega toimetulekuks on ka teisi võimalusi peale endalt elu võtmise.

Võluflöödi ooperi peakangelase loost inspireerituna on Papageno järgi nimetatud ka oluline tendents suitsiidiennetuse valdkonnas. Nimelt on uuringud leidnud, et endalt elu võtmise asemel kriisist väljatulekuks mõne muu positiivse lahenduse leidnud inimeste lugude kajastamine omab positiivset mõju ka teistele, sarnaselt raskesse olukorda sattunud inimestele. Sellised lood annavad lootust ja tõestavad, et ükskõik, kui raske ka parasjagu ei ole - alati on olemas abi. Seda nimetataksegi Papageno efektiks.

"Ehkki tegu on tundliku ja meediamaastikul kohati ohtliku teemaga, tahame ajakirjanikke julgustada suitsiidi teemal siiski kirjutama - hoolivalt ja vastutustundlikult jagatud lood on kellelegi suureks abiks ja lootuseks. Ja just selliseid lugusid soovime ka esile tuua,” ütles Eesti Noorte Ajakirjanike Seltsi (ENAS) esindaja Brita-Maria Alas.

Konkursile on oodatud kõiki 2022. aasta jooksul ilmunud ja suitsiiditeemasid kajastanud meedialugusid, mis on toetanud Papageno efekti levimust. Oma töid on võimalik esitada kuni 11. augustini, täites ära vormi, mis on leitav SIIT.

Uuringud on näidanud, et suitsiidide hooletu kajastamine võib tuua kaasa käitumise jäljendamist - seda tuntakse Wertheri efektina. „Seetõttu tunnustame Papageno efekti levitavate lugude autoreid ja soovime, et rohkem inimesi mõistaks suitsiidi teemal kirjutamise vastutustunnet ning pööraksid sellele suuremat tähelepanu,“ sõnas sotsiaalministeeriumi vaimse tervise osakonnajuhataja Anniki Lai.

Lugusid hindab valdkonna ekspertidest, ajakirjanikest ja suitsiidiga lähedalt kokku puutunud inimestest koosnev komisjon, kes rahvusvaheliselt tunnustatud kriteeriumite alusel valib välja enim Papageno efekti toetava kajastuse. Parima loo autorile on ette nähtud 1000 € suurune preemia, mille võitja kuulutavad SOM ja ENAS avalikult välja suitsiidiennetuse päeval - 10. septembril 2023.

Papageno preemia on SOM-i ja ENAS-i ühine algatus, mille eesmärk on tunnustada silmapaistvaid ajakirjanikke, kes on oma tööga toetanud Papageno efekti levimust Eesti meediamaastikul.

Konkursi idee on saanud alguse Austriast ning tänaseks antakse sarnast preemiat välja ka Austraalias, Belgias, Taanis ja Horvaatias. 2023. aastal esmakordselt ka Eestis. Nimetatud riikide kogemused näitavad, et suitsiiditeemade vastutustundlikku kajastamist tunnustavad preemiad on olulised ja positiivset mõju avaldavad, kuna toetavad tundliku teema kajastamist inimesi toetaval viisil. Sarnast preemiat plaanivad peagi välja anda veel ka Island, Tšehhi ja Ungari.

Loe Papageno preemiast, hindamiskriteeriumitest ning suitsiidide kajastamise heast tavast lähemalt SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles