Juuli inflatsioon oli pea kahe aasta madalaim

Järva Teataja
Copy
Kõrge inflatsioon on pannud Eesti inimesed sente lugema.
Kõrge inflatsioon on pannud Eesti inimesed sente lugema. Foto: Elmo Riig

Statistikaameti andmetel langesid hinnad juunis eelmise kuuga 0,6 protsenti ja aasta varasemaga võrreldes aeglustus juuni 9,2 protsendilt juulis 6,4 protsendini. Euroalal aeglustus hindade tõus esialgsel hinnangul 5,3 protsendini, kirjutab rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Kristjan Pungas.

Tulenevalt energiahindade languse süvenemisest, toiduainete laialdastest allahindlustest ja administratiivsetest meetmetest oli aastane inflatsioon juulis pea kahe aasta madalaim. Arvestades, et inflatsiooni tipp jäi möödunud aasta suve lõppu, siis kõrge võrdlusbaasi mõjul jätkub inflatsiooni aeglustumine ka augustis.

Energiakandjate hinnad olid juulis 10 protsenti odavamad võrreldes aastatagusega. Sealjuures on gaasi hind langenud pea 2/3 ning hinnalangus on hakanud ka kaugkütte hindadesse suuremal määral kanduma. Toidu hindu kujundasid allahindluskampaaniad ning aastane hinnatõus aeglustus 16,4 protsendini. Toidu sisseostuhinnad on soodsama toidutoorme ja madalamate energiahindade taustal alanenud, mis võimaldab tarbijatele madalamaid hindu pakkuda. Edasises vaates saavad ilmselt riskikohaks olema Lõuna-Euroopa põua mõjud eelkõige aiasaadustele. Puuvili, mis on valdavalt imporditud, on toidukaupadest niigi enim kallinenud.

Baasinflatsioon, millest on kõikuvamate hindadega energia ja toit välja arvatud, aeglustus juulis 7,5 protsendini. Lisaks nõrgale majanduskonjunktuurile ja majapidamiste säästupuhvrite vähenemisele soosis baasinflatsiooni aeglustumist 1. juulist jõustunud hooldereform, mille kohaselt hakkab riik panustama hooldekodude kohatasude maksmisesse.

Viimaste kuude hinnaarengud näitavad, et väga kiire hinnatõusu periood on läbi saanud. Inflatsioonitempo poolest ei ole me enam euroala tipus, oleme asetunud keskmike sekka. Peamiste hinnakomponentide dünaamika on meil sarnane euroalaga võrreldes - energia on odavnemas ning toidu hinnatõus aeglustumas. Eristuvad vaid teenuste hinnad, mis on euroalal aktiivse suvise turismiperioodi tõttu jätkuvalt kiirenemas.

Arvestades praeguseid energiahindu, peaks Eesti inflatsiooni madaltase jääma augustisse-septembrisse. Kütteperioodi lähenedes võivad tulevikutehingute kohaselt osade energiakandjate hinnad tõusta, mis mõnevõrra kergitavad inflatsiooni aasta lõpupoole. Rahandusministeerium avaldab suvise majandusprognoosi 24. augustil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles