USA kõrge esindaja osaleb Tallinnas toimuval tippkohtumisel

Järva Teataja
Copy
Ameerika Ühendriikide lipp.
Ameerika Ühendriikide lipp. Foto: Postimees

USA tippdiplomaat ja Rahvusvahelise Arengu Agentuur (USAID) juht Samantha Power osaleb sügisel Tallinnas toimuval Avatud valitsemise partnerluse (AVP) tippkohtumisel.

Samantha Power on üle kahe aasta juhtinud maailma mõjusaimat arengukoostööarengu agentuuri USAID-i, mis aitab parandada inimeste elujärge, ehitada kogukondi ning toetab demokraatia arengut. Organisatsioon tegutseb enam kui sajas riigis üle maailma edendades tervishoidu, toetades stabiilsust, jagades humanitaarabi, stimuleerides innovatsiooni ja partnerlust ning jõustades naisi ja tüdrukuid.

Power külastab Eestit AVP üleilmse tippkohtumine raames, mis toimub 6.-7. septembril Tallinnas Telliskivi Loomelinnakus. Ta osaleb koos peaminister Kaja Kallasega ürituse lõpupaneelis. Ühtlasi tutvustab Power üritusel Ukraina riiklikku mobiilirakendust Diia, mille arendamisele pani õla alla ka USAID. Rakendus pakub 19 miljonile ukrainlasele ligipääsu enam kui 120 avalikule teenusele ning kümnetele digitaalsetele dokumentidele. USAID toetab riike, kes sooviksid Diiast inspireerituna tõsta oma e-valitsemise võimekust.

Iirimaalt pärit Power alustas oma karjääri sõjakorrespondendina, tehes reportaaže muu hulgas Kosovost, Rwandast, Sudaanist ja Zimbabwest. Aastatel 2013-2017 töötas ta Obama-Bideni administratsiooni esindajana ÜRO-s. Oma ametiajal juhtis Power riikide võitlust Ebola epideemiaga, aitas ratifitseerida Pariisi kliimakokkulepet ja töötada välja uut rahvusvahelist õigust ISISe finantsvõrgustike lammutamiseks.

Enne seda, aastatel 2009-2013 töötas Power riiklikus julgeolekunõukogus presidendi eriassistendina ning mitmepoolsete suhete ja inimõiguste vanemdirektorina, kus ta nõustas Obama-Bideni administratsiooni demokraatia edendamises, ÜRO reformis, LGBTQ+ ja naiste õigustes, hirmutegude ennetamises ning võitluses inimkaubanduse ja ülemaailmse korruptsiooni vastu. Samal ajal, 2011. aastal algatas Obama administratsioon avatud valitsemise partnerluse (AVP) initsiatiivi, kus oli algselt seitse liikmesriiki. Praeguseks koondab AVP 76 riiki ja 104 jurisdiktsiooni, mis teevad koostööd tuhandete kodanikuühiskonna organisatsioonidega.

Power oli ka Harvardi Kennedy kooli Carr Center for Human Rights Policy'i tegevdirektor. Ajakiri Time on valinud Poweri saja mõjukaima inimese, Foreign Policy'i saja globaalse mõtleja ja Forbes saja kõige mõjuvõimsama naise hulka. Ta on lisaks mitmete raamatute autor ja toimetaja ning Pulitzeri auhinna laureaat.

Kaheksandat korda toimuv ülemaailmne avatud valitsemise partnerluse tippkohtumine toob Eestisse rohkem kui 2000 osalejat kogu maailmast, sh mitmeid kõrgetasemelisi väliskülalisi. Ürituse keskmes on avatud valitsemine digiajastul, tehnoloogia võimalused valitsemise ja poliitikakujundamise läbipaistvamaks muutmisel ning demokraatia hoidmine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles