Eesti eksperdid alustavad tööd Euroopa Liidu uuel tsiviilmissioonil Moldovas

Järva Teataja
Copy
Jaanus Teearu läks 2012. aastal päästeeksperdina Euroopa politseimissioonile Afganistani.
Jaanus Teearu läks 2012. aastal päästeeksperdina Euroopa politseimissioonile Afganistani. Foto: Erakogu

Euroopa Liidu tsiviilmissioonil Moldovas (EUPM), mis keskendub strateegilise tasandi nõustamise ja operatiivtoe pakkumisele Moldova siseturvalisuse tugevdamiseks, alustavad riigi kriisivalmiduse strateegiliste nõunikena tööd kaks Eesti eksperti.

Jaanus Teearu töötas enne lähetust riigikantseleis nõunikuna, tal on varasem tsiviilmissioonil töötamise kogemus Afganistanist EUPOL missioonilt ning kogemus ka 2010. aasta Moldova üleujutuste ajast, kui ta oli Balti riikide ühise päästemesskonna „BaltFloodCombat“ juht.

Tarmo Terep oli enne lähetust Sisekaitseakadeemia päästekolledži kriisireguleerimise ja tuleohutuse õppetooli juhataja, ta on korraldanud päästeameti rahvusvahelisi missioone ja osalenud 2010. aastal humanitaarabimissioonil Venemaal.

Teearu ja Terepi sõnul on julgeolekuolukord Euroopas kõige pingelisem alates Teisest maailmasõjast. Venemaa ei tegutse üksnes Ukraina vastu, vaid on valmis iga hetk laskma käiku oma hübriidrelvad meie kõigi nõrgestamiseks ja lõhestamiseks, kasutades näiteks energiat, mõjutustegevust, küberrünnakuid ja muid vahendeid. Kriisivalmiduse loomine on esmalt iga riigi ja ühiskonna ülesanne, kuid tõsiste ohtudega tuleme toime vaid samameelsete riikidega koos tegutsedes. Eestil on võimalik toetada Moldovat siseturvalisuseks vajaliku kompetentsi suurendamisel.

Eesti lähetab oma eksperte rahvusvahelistele tsiviilmissioonidele, et aidata ennetada ja ohjata rahvusvahelisi konflikte. Eesti eksperdid osalevad Euroopa Liidu tsiviilmissioonidel Ukrainas, Moldovas, Armeenias, Gruusias, Somaalias ning ÜRO missioonil Kosovos. Rahvusvahelistel tsiviilmissioonidel töötab praegu kokku kaheksa Eesti lähetatud eksperti. Tsiviilmissioone koordineerib välisministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles