Pereüritusel tutvustatakse ööliblikaid

Järva Teataja
Copy
Keldriöölane ootab lendlemiseks soojemat aega.
Keldriöölane ootab lendlemiseks soojemat aega. Foto: Jeff Delonge/Wikimedia Commons

Kuigi homme on Arvamusfestivali laupäev, ei tähenda see seda, et Järvamaal keerleks kogu elu ainult Paide ümber. Ei, põnevaid ettevõtmisi toimub ka mujal.

Näiteks Koerus, Arukülas MTÜ Tarest Saunani kogukonnaküünis (Salu talu) on laupäeva õhtul kl 21-23 ööliblikate valguspüük ja vaatlus.

Tegemist on põneva ja hariva kogupereüritusega, kuhu on oodatud nii suured kui väiksed, noored ja vanad.

Ööliblikaid tutvustab ja valguspüüki juhendab kogenud liblikauurija ja loodusmees Allan Selin, kes on ka Eesti Lepitopteroloogide Seltsi juhatuse liige.

Õhtu peamine fooksu on tänavusel aasta liblikal keldriöölasel (Scoliopteryx libatrix) ja tema tundmaõppimisel. Keldriöölane on laialt levinud ööliblikas, keda loodetakse kohata ka sel augustiõhtu viimastel tundidel.

Keldriöölase hallidel sakiliste servadega esitiibadel on oranžid triibud. Tiibade siruulatus umbes 40 mm. Ta lendab augustist oktoobrini ja maist juulini. Kevadel muneb emane liblikas lehtpuule, enamasti pajule, kes on ühtlasi röövikutele toidutaimeks. Hilissuvel koorub nukust liblikas, kes siirdub peagi koobastesse ja keldritesse talvituma. Keldriöölane on üks pikaealisemaid (ligi aasta) ja väheseid valmikuna talvituvaid liblikaid.

Libikauurija Allan Selin on putukate püüdmisega tegelenud juba mitukümmend aastat. Lisaks valguspüügi korraldamisele võtab ta meile näitamiseks kaasa ka selliseid põnevad ja eksootilisi liblikaid, ämblike ning tirtse, keda meil Eestis kunagi kohata ei õnnestu.

Teiste seas saab kogupereüritusel tutvuda ka elavate raagritsikatega (liiginimi Eurycantha calcarata), kes pärit Uus-Guineast. Raagritsika oodatav eluiga on 1,5–2 aastat ja nende kodus kasvatamine väga lihtne – kellel nende kasvatamise vastu huvi on, siis laupäeval saab neid Allani käest ka hankida. „Kindlasti kuuleme temalt kaasahaaravaid lugusid ka ekspeditsioonidest kaugetesse ja märgadesse džunglitesse,” lubavad korraldajad.

Allan Selinil on kaasa ka eraldi näidis „metamorfoosi“ paremaks mõistmiseks, kust võib näha põnevaid röövikuid ning vaadata, milline liblikas neist pärast nukustaadiumit oli saanud.

Liblikaõhtu on tasuline. (JT)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles