Paides peetav laste jalgpalliturniir lööb Eestis laineid

Järva Teataja
Copy
Exmet Ülejõe Karikas
Exmet Ülejõe Karikas Foto: Paide linnameeskond

Eelmisel nädalavahetusel Ülejõe treeningkeskuses peetud järjekordne Exmet Ülejõe Karika nimeline laste jalgpalliturniir kasvas oma teisel korraldusaastal märkimisväärselt nii laste arvult kui osalenud klubide hulga poolest. Mullusega võrreldes osales tänavusel jalgpallipeol ligi 200 last rohkem ning esindatud oli koguni viis uut klubi.

Kolmel päeval peeti jalgpallilahinguid kolmes erinevas vanuseklassis. Kõige tugevamal turniiril, avapäeval vallutasid muruväljakud 2011.-2012. aastal sündinud poisid kaheksast võistkonnast, nende hulgas ka Paide sõpruslinna Perejaslavi mängijad Ukrainast, kes võtsid turniirile jõudmiseks ette 2000-kilomeetrise teekonna.

Vanimad poisid pakkusid närvikõdi

Kahes alagrupis peetud kohtumised olid äärmiselt tasavägised ning pingelised. Mõlemas alagrupis kujunes kiiresti selge liidermeeskond, ent teisele edasipääsu kindlustanud kohale käis mõlemas grupis raevukas rebimine. Nii oli näiteks A-alagrupis enne viimast kohtumist seis selline, et FK Matador Perejaslavi poisid vajasid poolfinaali jõudmiseks Harju JK Rae vastu ükskõik millise skooriga viiki, et alagrupist edasi minna: tasaseis valitses nii punktides kui omavahelistes väravates. Seega läks edasipääseja selgitamiseks vaja järjekorras koguni kolmandat viigimurdjat: suuremat löödud väravate arvu. Kauged külalised jäid kaotusseisu, ent viigistasid mängu lõpuminutitel ja pääsesid 1:1 viigiga poolfinaali, sest viigiväravaga loodi olukord, kus Rae poiste väravate vahe oli 2:2 ning Perejaslavi oma 3:3.

Poolfinaalides läksid omavahel kokku JK Narva Trans ja FK Matador Perejaslav ning Viljandi JK Tulevik ja Tallinna FC Flora. Narva poistele visa vastupanu osutanud ning poolaja 0:0 seisul hoidnud Perejaslavi poisid vandusid narvakatele lõpuks alla 0:2, Viljandi ei jätnud aga poolfinaalis Tallinnale mingit võimalust, alistades pealinlased 8:1.

Finaalis jätkas Viljandi võidumarssi kuldse karikani, alistades Narva Transi 2:0. Pronksimängus Perejaslavi ja Tallinna FC Flora vahel läks aga võitja välja selgitamiseks tarvis penaltiseeriat, sest 0:1 kaotusseisu jäänud Ukraina poisid suutsid enne lõpuvilet taas 1:1 viigi välja võidelda. Kolmevoorulises penaltilahingus ei vääratanud kumbki meeskond ning esimese eksimuseni jätkatud löökide seerias sai otsustavaks Perejaslavi väravavahi tõrje viiendas löögivoorus. Kaugete külaliste leeris vallandunud tohutu rõõmupidu näitas ilmekalt, kuivõrd oluline ja magus oli võidetud pronksine karikas.

Viktor Metsa poisid kaitsesid võitu

Laupäeval 4. augustil peetud 2013.-2014. aastal sündinud poiste turniiril osales kümme võistkonda üle Eesti. Taas üsna tasavägiseks ja pingeliseks osutunud mängude järel teenisid poolfinaalipääsmed FC Kose ning mullu sama vanuseklassi turniiri võitjaks tulnud Paide Linnameeskonna poisid. Teises poolfinaalis läksid vastamisi Tallinna FC Flora ja Harju JK Laagri.

Kui Paide Linnameeskond otsustas esimeses poolfinaalis finaalipääsu ära normaalajal, siis Tallinna FC Flora poistel tuli sarnaselt oma vanema vanuseklassi klubikaaslastele taas penaltiseeria käsile võtta. Sel korral soosis osavus ja õnn pealinlasi ning nõnda ootas neid finaal Paide poiste vastu.

Pronksimängus alistas Harju JK Laagri maakonnanaabri FC Kose. Finaal aga oli finaalivääriliselt vaatemänguline. Penaltist juhtima asunud Paide poisid jäid seejärel FC Flora tugeva surve alla ning lühikese aja jooksul päästsid väravaraamid koguni kolmel korral kodumeeskonna eduseisu mahamängimisest. Mängu lõpuminutitel lõi aga Linnameeskond teisegi värava ning 2:0 seisuga võetud võit tähendas, et Viktor Metsa juhendatavad pallurid võitsid teist aastat järjest tugevatasemelisel kodusel turniiril kuldmedalid.

Rekordarv pisikesi osalejaid

Pühapäevasel kõige pisemate vutiässade ehk 2015.-2016. aastal sündinud laste turniiril oli tänavu rekordiline osalus: murule jooksis 12 võistkonda kaheksast klubist. Ilmataadi vingerpussid, mis turniiri avapäeval seisnesid iga kümne minuti tagant vahelduvate vihmahoogude vaheldumises palava päikeselõõsaga, jätkusid ka pühapäeval, mil pisikesi vutivõlureid ja nende mitusadat kaasaelajat kostitati 30 kraadi ligi ulatuvate temperatuuridega.

Turniiril, kus traditsiooniliselt said medalid kaela ka need võistkonnad, kes karikate nimel heitlema ei ulatunud, tuli võitjaks läbivalt kindlaid esitusi näidanud FC Tallinna valge võistkond, kes oli finaalis parem Põhja-Tallinna JK Volta esimesest võistkonnast.

Kõige pisemate turniiri pronksmedalite nimel peetud mängust kujunes Harjumaa miniderbi, kui vastamisi läksid Harju jalgpalliklubi Laagri ja Rae võistkonnad. Võitjana väljus punavalgete duellist Laagri võistkond.

Osalejad kiitsid korraldust

Kõigil turniiripäevadel osalesid mängijad turniiri traditsiooniliseks osaks saanud osavusvõistlustel, kus tuli näidata oma jalgpallitehnilisi oskusi takistusrajal ning täpset jalga löögivõistlusel. Auhinnaks olnud magusa sisuga kinkekotte jagus ühtlaselt nii medalitele tulnud võistkondadele kui ka alumistele kohtadele jäänud klubidele.

Korraldajatele anti kõigi kolme päeva vältel edasi ohtralt kiidusõnu, mida jagus osalejatel nii turniiri üldisele korraldusele ja sujuvusele, toitlustusele, turniiriks ette valmistatud väljakute tippkvaliteedile, auhinnalaua rikkalikkusele kui ka turniiril valitsenud sõbralikule ja toetavale õhustikule.

Turniiri korraldustoimkonna liige, Paide Linnameeskonna turundus- ja kommunikatsioonijuht Marek Tiits lausus, et mullu esmakordselt käima löödud ettevõtmine näitas tänavu selgelt, et suure turniiri korraldamisega Järvamaal tabati märki.

“Kui möödunud aastal pärast 20-aastast pausi Paide lasteturniiride ajaloos selle teekonna ette võtsime ning selleks Exmet Groupilt toetust küsisime, oli hinges kerge värin küll,” kõneles Tiits. “Suviste laste jalgpalliturniiride turg Eestis on ääretult tihe, mis tähendab, et uutel tulijatel on end kehtestada väga, väga raske. Turniiri ettevalmistuskoosolekutel jõudsime selgelt arusaamisele, et selleks, et olla edukas ning klubid kümnete turniiride hulgast just meie omale meelitada, peame millegagi väga jõuliselt eristuma.”

Tiitsi sõnul osutus valitud tee õigeks. “Otsustasime, et Exmet Ülejõe Karika kolm vaala saavad olema tipptasemel korraldus algusest lõpuni, suurepärases korras muruväljakud ning kvaliteetne kommunikatsioon,” kõneles ta. “Juba esimesel aastal oli õhus märke, et valisime õige tee, tänavune turniir aga kinnitas juba selgelt, et Paide Exmet Ülejõe Karikas on tulnud selleks, et jääda. Ligi 200 last ja viis uut klubi rohkem, lisaks mullusega võrreldes enam kui kolm korda rohkem pealtvaatajaid näitab, et oleme oma niši leidnud. Kui ikka lapsevanemad ja treenerid turniiri lõpus hoolimata saavutatud kohast tulevad kättpidi korraldusmeeskonda tänama ning ütlevad, et järgmisel aastal kohtume siis samal ajal ja samas kohas, teeb see uhkeks ja tänulikuks küll!”

Muheledes lisas Tiits, et hingele tegi pai seegi, kui mitme klubi treenerid ütlesid, et jätsid tänavu Paidesse sõitmise nimel minemata ühele teisele turniirile Eestis, millel pikk ajalugu ja traditsioonid. “Eks eestlastel ole ikka vaja naabrist parem olla,” naeris Tiits. “Ja Paide linn, Paide Linnameeskond ja siinsed tingimused on nii head, et täna võime julgelt öelda, et oleme naabrist paremad, kohe kõvasti!”

Järgmine Exmet Ülejõe Karikas 2024 peetakse maha tuleva aasta augustis.

TURNIIRIDE TULEMUSED

2011/12 VANUSEKLASS

  1. Viljandi JK Tulevik

  2. JK Narva Trans

  3.  FK Matador Perejaslav

  4. Tallinna FC Flora

  5.  Harju JK Rae

  6. Paide Linnameeskona Järva võistkond

  7. Paide Linnameeskonna Türi võistkond

  8.  Paide Linnameeskonna Paide võistkond

Turniiri parim mängija: Georg Feliks Pai, Viljandi JK Tulevik

Turiiri parim väravavaht: Miles Oganezov, JK Narva Trans

2013/14 VANUSEKLASS

1. Paide Linnameeskonna Paide võistkond

2. Tallinna FC Flora

3. Harju JK Laagri

4. FC Kose

5. Tapa valla spordikooli I võistkond

6. FC Tarvastu

7. Viljandi JK Tulevik

8. Tapa valla spordikooli II võistkond

9. Paide Linnameeskonna Türi võistkond

10. SK Tääksi

Turniiri parim mängija: Ats Kõll, Paide Linnameeskond

Turniiri parim väravavaht: Johannes Kaldasalu, Harju JK Laagri

2015/16 VANUSEKLASS

1. FC Tallinna valge võistkond

2. Põhja-Tallinna JK Volta I võistkond

3. Harju JK Laagri

4. Harju JK Rae

5. Paide Linnameeskonna Paide võistkond

6. Tartu WJK Santos

7. FC Tallinna must võistkond

8. Tallinna FC Flora

9. FC Kose

10. Põhja-Tallinna JK Volta II võistkond

11. Paide Linnameeskonna Türi võistkond

12. Pärnu JK Poseidon

Turniiri parim mängija: Arseni Gordejev, FC Tallinna valge võistkond

Turniiri parim väravavaht: Trevor Sebastian Saarsalu, Põhja-Tallinna JK Volta I võistkond

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles