FOTOD Paides avatakse kaks sõda Ukrainas peegeldavat näitust

Järva Teataja
Copy

Reedel avatakse Paides kaks Ukraina sõja teemalist näitust - Avatud galeriis on üleval Eesti juurtega Ukraina plakatikunstniku Nikita Titovi tööd ning Posti tänaval saab näha vendade Kotjuhide teist ühisnäitust, mis koosneb sõjafotodest ja temaatilistest luuletustest.

Reedel kell 14.00 avatakse Paide muusika- ja teatrimajas Avatud galeriis Ukraina kunstniku Nikita Titovi plakatinäitus #KutsungUkraina. See on Eesti juurtega kunstniku esimene näitus Eestis.

Nikita Titov on sündinud ja algkoolis käinud Jõhvis. Ta aitab oma kodumaad võitluses vaenlasega omal moel ehk arvutis sõjavastaseid plakateid kujundades. Tema plakatid on kogunud populaarsust sotsiaalmeedias ning läbi selle levinud üle kogu maailma.

Näitusel on üleval talle tuntust toonud sõjavastased plakatid, lisaks on ta loonud Paide jaoks spetsiaalse plakatisarja, kus kujutab Ukraina eest rindele läinud tavalisi inimesi – muusikuid, õpetajaid, näitlejaid ja teisi.

Näituse idee algatajaks ja kuraatoriks on Titovi hea sõber, Järva Teataja fotograaf Dmitri Kotjuh. „Mul on hea meel, et sain kaasa aidata Nikita unistusele korraldada näitus Eestis. See on talle endale ääretult oluline,“ märkis Kotjuh.

#KutsungUkraina jääb avatuks oktoobri lõpuni. Näituse loomist toetas Eesti Kultuurkapital.

Reedel kell 16.00 avavad Posti tänava alguses, Vallimäele suunduvate treppide jalamilt oma ühise vabaõhunäituse "Sireenid ja sähvatused" vennad Igor ja Dmitri Kotjuh. Välja on pandud 11 Dmitri Kotjuhi fotot sõjast Ukrainas, mida ilmestavad kirjanik Igor Kotjuhi samateemalised luuletused. Näituse pealkiri on tuletatud viimase samanimelisest luulekogust, mis ilmus eelmise aasta lõpus.

Võrust pärit Ukraina juurtega vendade esimene ühisnäitus oli 2006. aastal, kui fookuses oli Atlandi-Norra. Nüüd esitavad nad ühisaruande „Sireenid ja sähvatused“, mis on Kotjuhide reaktsioon Venemaa jõhkrale sissetungile nende lapsepõlvemaa vastu.

Pop-up näitusel on üleval ka 2022. aasta sügisel Harkivis tehtud pilt „Venemaa armee S-300 raketi tabamusel hukkunud 11aastase Anastassia matused“ oli tunnustatud Eesti pressifotograafide Liidu poolt kui aasta parim uudisfoto.

Dmitri Kotjuhi töö rindereporterina on pälvinud mitu tunnustust, nende seas kaitseministeeriumi hõberinnamärk ning Järvamaa kultuuripärli tiitel.

Igor Kotjuhi loomingus on mitmeid tekste sõjast Ukrainas. Sel ajal kui noorem vend jälgis sõda kohapeal läbi kaamerasilma, jõudsid Igorini dramaatilised sündmused läbi meedia, Ukraina kolleegide ja Paidesse jõudnud sõjapõgenike.

2022. aastal oli kirjanik Paides ukrainlaste vabatahtlik abiline ja eesti keele õpetaja. Samal ajal kirjutas ta paarkümmend sõjaluuletust täiemahulisest sõjast Ukrainas. Ta pedagoogiline tegevus oli tunnustatud tiitlitega Järvamaa aasta õpitegu ja Eesti aasta õpitegu.

Igor Kotjuhi sõjaluule oli avaldatud ajakirjas Looming, tõlgitud erinevatesse keeltesse ning jõudnud ka perioodikasse ja antoloogiatesse Iisraelis, Itaalias ja Soomes. Detsembris avaldas ta mahuka luulekogu „Sireenid ja sähvatused“, raamiks sõda Ukrainas. See algab 2014. aasta Krimmi annekteerimisega ja lõpeb 2022. aastaga, Venemaa täiemahulise rünnakuga Ukraina vastu.

Luulekogust kujunes Eesti kirjanduselu tippsündmus ning see oli nomineeritud Eesti kultuurkapitali ja Tallinna ülikooli kirjandusauhindadele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles