Järvamaa arutelud keskenduvad tulevikule, sotsiaalmeediale, noortele ja kogukonnale

Maarit Nõmm
, Järva Teataja reporter
Copy
Arvamusfestival
Arvamusfestival Foto: Dmitri Kotjuh

Järvakate korraldatud arutelusid leiab tänavuselt festivalilt mitmeid. Neid veavad eest sihtasutus Järvamaa, Paide linnameeskond ja Paide gümnaasium ning teemade valik jääb sotsiaalmeedia mõjude ja noorte suhtlemisoskuse vahele.

  • Kuidas luua Järvamaale kasvupind innovatsiooniks

Reedel kell 12.00, festivaliklubi

Järvamaa kolm omavalitsust on pannud panused innovatsioonile, koostööle ja haridusele sõlmides kokkuleppe innovatsioonikeskuse käivitamiseks. Aga kuidas luua innovatsiooni kui puuduvad kõrgkoolid, start-up inkubaatorid, arendus - ja teadusüksused ning maakonna haridustase on üks madalamaid Eestis? Samas ollakse keerukate ühiskondlike probleemide ees, mille lahendamine nõuab osapoolte koostööd, uut mõtlemis- ja suhtlustaset ning poliitika kvaliteeti. Kes ja kuidas selliseid protsesse juhiks ja kust tuleb selleks vajalik ressurss? Kuidas kaasata seejuures uut teadmust ja leida nutikaid inimesi? Ehk leiame neid 11. augustil kell 12.00 - 13.30 Arvamusfestivali klubist Vallimäe lauluväljakul? Tule aita kaasa mõelda, kuidas me oma toimimise ja olemise viisi muuta saaksime.

Arutelus osalejad: Katri-Liis Lepik (sotsiaalne ettevõtja ja innovatsiooniekspert), Toomas Tammik (Järva vallavanem), Sander Laurson, (tehnoloogiaettevõtja), Daniel Kotsjuba (avalike teenuste disainer), Kaja Piirfeldt (MTÜ Eesti Noortalunikud juht ja maaettevõtluse konsulent)

Arutelujuht: Maiko Kesküla

Arutelu korraldaja: SA Järvamaa

  • Sotsiaalmeedia (positiivne) mõju

Reedel kell 14.00, noorte ala

Näib justkui, et sotsiaalmeediat kasutavad mingil kujul kõik, kuid avalikes aruteludes tõusevad esile vaid selle varjupooled. Kuidas kasutada sotsiaalmeediat nii, et see mõjutaks positiivselt Sind, Sinu kogukonda või miks mitte tervet maailma?

Arutelus osalejad: Maria Murumaa-Mengel (Tartu Ülikooli meediauuringute kaasprofessor), Arija Helmvee (@Roosabanaanike, sotsiaalmeedia aktivist), Kaspar Rooni (ettevõtja), Kenneth Juus (sotsiaalmeedia tavakasutaja)

Arutelujuht: Ragne-Liis Mõttus (Paide gümnaasiumi vilistlane)

Arutelu korraldaja: Paide gümnaasium

  • Sport kui kogukondade ühendaja ja arendaja

Reedel kell 16.00, kirev ala

Kogukondadest räägitakse üha rohkem ja rohkem ning üheks suureks valdkonnaks, mis kogukondasid ühendab, on sport. Sport toob inimesed kokku ja paneb ühisel eesmärgil pingutama, tihti ka neid, kes ise sporti ei tee. Suurte spordiürituste korraldamine võib vahel tuua ka negatiivseid emotsioone (liiklus suletud, lärm jne), kuid kuidas seda kõike ennetada ja positiivseks keerata. Kas spordil on laiem mõju ühiskonnas või on see vastava spordiala kitsas huvi? Mis on need näited, millest õppida ja kuidas läbi spordi meie ühiskonda veelgi tugevamaks teha, lisaks sellele, et sport on tervisele kasulik.

Arutelus osalejad: Mihkel Uiboleht (Eesti Jalgpalli Liit), Urmo Aava (Rally Estonia rallidirektor), Ain-Alar Juhanson (Triatloniakadeemia juht)

Arutelujuht: Arto Saar (Paide linnameeskond, kogukonnajuht)

Arutelu korraldaja: Paide linnameeskond

  • Kuidas tuua noorte mõtteid ekraanile?

Reedel kell 18.00, noorte ala

Noortele võib tunduda, et nende mõtted ei loe või neid ei kuulata. Aga nemad on ju hoopis need, kes ehitavad üles meie maailma. Selle aruteluga julgustame noori tooma ekraanile oma mõtteid, mille üle hiljem oleks võimalik ka suurema seltskonna ees arutleda. Arutelu on praktilise vormiga ning selle käigus valmivad noortel juhendajate käe all lühivideod, mille kaudu on noortel võimalik diskussiooni algatada. Tööprotsessi käigus õpitakse kasutama erinevaid vahendeid, mida filmitööstuses rakendatakse.

Arutelus osalejad: Mikk Granström + filmirežissöör, õppejõud

Arutelujuht: Henri Härma (Paide gümnaasiumi õpilane, filmifestival Horisont eestvedaja)

Arutelu korraldaja: Paide gümnaasium, filmifestival Horisont

  • Kuidas noori päriselt julgelt suhtlema saada?

Laupäeval kell 14.00, noorte ala

Noortega tegelejad ja lapsevanemad on märganud, et noorte ärevus seoses aktiivse suhtlemise ja avaliku esinemisega on kasvanud. Kas liigse virtuaalelu tõttu? Mida tuleks teha, et julgus kasvaks? Kuidas noori teadlikumalt ja julgemalt suhtlema saada? Millised praktikad on aidanud?

Arutelus osalejad: Kaarel Orumägi (üle-Eestilise noorte muusikaliteatri juht), Keitlin Kaaret (Paide gümnaasiumi õpilasesinduse liige), Kairit Kolk (noor näitleja Järvamaa põhikoolist)

Arutelujuht: Marju Jaanimäe (noorteühing TORE arendusjuht)

Arutelu korraldaja: Paide gümnaasium, kaasatud on MTÜ Noorteühing Tugiõpilaste Oma Ring Eestis

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles