Ukraina abistajate autokolonn päästeti Paides mahapõlemisest

Järva Teataja
Copy

Laupäeva hommikul kell 10.22 sai häirekeskus teate Paides äärelinnas, Pärnu-Rakvere maantee ääres Joodile sissesõidu teel põlema süttinud sõiduautost, mis vedas haagisel teist autot.

Lääne päästekeskuse kommunikatsioonijuht Maris Moorits ütles, et seni teadaoleva info kohaselt hakkas põlema maasturi mootor. “Paide päästjad kustutasid autopõlengu ja omanik jäi puksiiri otsima,” lisas ta.

Vigastada keegi ei saanud, sest sõidukis viibinud inimesed said ise autost välja.

Kõlas justkui tavaline autopõleng, mis hetkega hakkab, lõõmab-hävitab ning seejärel kustutatakse?

Kõlab küll, kuid sel korral ei sattunud ohuolukorda tavaline autokolonn.

Ukraina sõjaväelasi meditsiinivahenditega abistav vabatahtlik rindemeedik Erko Laidinen andis oma sotsiaalmeediapostituses teada, et selles sõjas langes nende konvois esimest korda kaitsjatele mõeldud auto. “Õnneks juhtus see Eestis, kus ma tean, et ma saan meie päästjate professionaalsusele loota ja neid usaldada,” kirjutas ta. “Kohusetundlike kaaskodanike ja meie tublide päästjate abiga saime tule kiiresti kontrolli alla. Kõik see orgaaniline koostöö päästis tuhandetesse eurodesse ulatuva kahju, nimelt oli meie autos žkutte, veeniklambreid ja luunõelasi Ukraina rindemeedikutele, mida on niigi raske ja kallis leida.”

Järva Teatajale selgitas sõja algusest peale ukrainlasi aidanud Laidinen, et auto koormaks olnud ja rindemeedikutele mõeldud kraam oli mitu korda kallim kui auto, mis seda vedas.

Kui minna loo algusesse tagasi, siis laupäeva hommikul arenesid asjad selliselt, et abistajate kolonn oli mööda Pärnu-Rakvere maanteed teel järjekordsele retkele Ukrainasse. Ühel hetkel, Paide linna sissesõidu ringristmiku juures autol hoogu maha pidurdades märkas Laidinen masina kapoti alt tossu tulemas. „Keerasin maanteelt väiksele kõrvalteele, kulus hetk ehk mõnikümmend sekundit ja selleks hetkel tuli tossu juba väga palju,” meenutas ta. „Asusin koheselt leeke tulekustutiga summutama ja oma kustutiga tulid appi ka mitmed möödasõitjad. Meie kolonnis kiirabiautot juhtinud vennas helistas välja Paide päästjad kes jõudsid märkamatult ruttu kohale ja kustutasid masina lõplikult. Viimase peal töö kõikidelt abistajatelt!”

Põlema läinud Mercedes-Benzi Laidineni sõnul taastada ei ole enam mõttekas. Seega, autolt võetakse vajalikud varuosad ja siis kantakse see liikuva sõidukina arvatavasti lõplikult maha.

Põlengu järgselt vahetasid veetav ja vedaja oma kohad.
Põlengu järgselt vahetasid veetav ja vedaja oma kohad. Foto: Erko Laidinen

Kahest maasturist ja kiirabiautost koosnenud kolonn oli, nagu juba öeldud teel Ukrainasse ja kõik need masinad olidki mõeldud sõjatandrile. Laupäevane päev oli meestel seega rikutud. „Meil oli treileril samuti sõidukorras auto ja seega vahetasime vaid autode asukohad. Meie õnneks on meil Paides samuti ukrainlaste abistajate grupp ja nemad aitasid meil kogu selle asjaga tegeleda ning tõid päev hiljem suurema maasturiga põlenud auto koduhoovi tagasi,” avaldas ta. „Ega siis ei olnudki muud kui hakkasin põlenud auto asemele uut, Ukraina üksustele evakuatsiooniveoks sobivat nelikveolist otsima. Leidsin asenduse, lausa kaks, samuti ka lisajuhi ning kolmapäeva hommikul asusime seekord Tallinnast taas Ukraina poole teele.”

Nüüd on teada, et tulekahju võis alguse saada elektrilühisest. (JT)

TOETA

Erko Laidinen soetab ja transpordib Ukrainasse maastikusõiduvõimekusega nelikveolisi omaehitatud evakuatsiooniautosid, meditsiinitarvikuid ja esmaabivahendeid. Smauti ka mänguasju ja maiustusi lastekodudesse.

Annetada saab:

MTÜ Asjapulgad

EE947700771007745862

Erko Laidineni tegemisi saab jälgida ka sotsiaalmeediast, näiteks tema Facebooki ja Twitteri kontolt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles