Suvelavastus äratab ellu õ-tähe loojaOtto Wilhelm Masingu

Maarit Nõmm
, Järva Teataja reporter
Copy
Järvamaalt pärit näitleja Jaune Kimmel istub teist korda lavastajatoolile, et Eesti taasiseseisvumispäeval, 20. augustil välja tuua oma esimene suvelavastus «Ottõ».
Järvamaalt pärit näitleja Jaune Kimmel istub teist korda lavastajatoolile, et Eesti taasiseseisvumispäeval, 20. augustil välja tuua oma esimene suvelavastus «Ottõ». Foto: Ain Liiva

Noor näitleja Jaune Kimmel istub teist korda lavastajatoolile, et Eesti taasiseseisvumispäeval, 20. augustil välja tulla oma esimene suvelavastus «Ottõ». Tõsielul põhinev lavastus viib vaataja 19. sajandi algusse, kui Viru-Nigula pastoraadis tegutses kirja- ja keelemees ning pastor Otto Wilhelm Masing, kes seal elades ja töötades tõi eesti keelde õ-tähe. Masingu sünnist möödub tänavu 260 aastat.

Jaune Kimmel mitte ainult ei lavasta, vaid on ka Masingu elust ja loomingust kõneleva loo autor. «Mulle helistas Viru-Nigula koduloomuuseumi juht Ene Ehrenspreis ning pakkus lavastada Masingust lugu. See pidi tulema harrastusnäitlejatega ja etenduma ainult üks kord. Mina aga arvasin, et Masing väärib suuremat tähelepanu, ja kui teha, siis juba suurelt,» selgitas Kimmel.

Nii sai esialgu ühekordsena mõeldud harrastajate lavatükist professionaalsete näitlejatega valmiv suvelavastus. Truppi kutsus Kimmel näitlejaid, keda tundis juba Viljandi näitlejaõppe ajast. Kõrvuti Vene teatri näitleja Karin Lamsoni, Liivika Lukkeringi ja Stefan Heinaga lööb lavastuses kaasa ka Koerust pärit Miika Pihlak, lisaks harrastusnäitlejad ja külarahvas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles