Enefit Volt uuendas Paides elektriautode laadimisvõrku

Järva Teataja
Copy
Foto: Enefit Volt

Eesti suurim avalik elektriautode laadimisvõrk Enefit Volt on asunud uuendama varasemalt Elmo võrku kuulunud laadijad. 2024. aasta lõpuni kestev võrgu uuendus sai alguse juunis ning tänaseks on kõik 37 selle suve jooksul planeeritud paigaldust tehtud.

Kokku said uued ja kaasaegsemad laadimispunktid 13 maakonda, neid võib silmata nii Tallinnas, Märjamaal, Vormsil, Emmastes, Karksi-Nuias, Paides, Tartus, Värskal, Kohtla-Järvel kui mitmetes teistes Eestimaa paikades. Uuenduskuuri läbivad laadimispunktid paiknevad peamiselt Tallinna ja Tartu magalarajoonides ning suuremates maapiirkondades, kus on kasvav vajadus laadimislahenduste järele. Täpsemaid asukohti saab vaadata Enefit Volti kodulehe kaardilt.

Lähtudes elektriauto kasutajate seas domineerivatest trendidest, teevad uued laadijad hüppe, võimaldades varasema CHAdeMO laadimisstandardi asemel laadida kaht CCS standardiga elektrisõidukit korraga.

„Uute laadijate investeeringuid vaatame 10 aasta perspektiivis ning CHAdeMO kasutamismäärad on paraku juba täna CCS standardile alla jäämas. Tendentsi süvenedes ja olemasolevat võrgustikku arvesse võttes näeme, et vajadus CCS otsikuga laadijate järele on suurenemas,” selgitas Enefit Volti äriarendusjuht Kert Pääbo.

„See ei tähenda, et Jaapani laadijad täielikult ära kaoks. CHAdeMO laadimisstandardit plaanime säilitada järgnevateks aastateks piirkonnapõhiselt, et peamistes linnades ja maanteedel oleks võimalik ka edaspidi CHAdeMO standardiga laadida,” lisas ta.

Pääbo sõnul kulges uute laadijate paigaldamine plaanipäraselt. „Alustasime esimeste laadimispunktide vahetamisega suve alguses ning vähem kui kahe kuuga saime vajalikud tööd teostatud. Tänan siinkohal meeskonda ja paigaldajaid Enefit Connectis ja Enefit Solutionsis efektiivse tegutsemise eest!“

Suvel paigaldatud laadijad on osa suuremast uuenduslainest ning Elmo laadijate asendamine jätkub ka lähiaastatel. „Järgmise aasta lõpuks plaanime välja vahetada 79 senist Elmo laadimispunkti üle Eesti. Nendest 37 ehk ligi pooled on tänase seisuga uuendatud, pakkudes laadimisvõimalust 74 elektrisõidukile," lausus Pääbo. 2024. aasta jooksul saavad teiste seas uue kiirlaadija näiteks Virtsu, Valga, Orissaare, Türi, Räpina, Viitna ja Kohila.

„Rohkem kui kümme aastat tagasi paigaldatud Elmo laadijate asendamine on osa meie plaanist avalikku laadimisvõrku suurendada. Samal ajal saame tuua elektriautode laadimise lähemale ka nendele inimestele, kes elavad kortermajades või linnapiirist väljaspool. Olemasolevaid punkte plaanime tulevikus veelgi laiendada, lisades tänastele CCS ja teatud asukohtades paiknevatele CHAdeMO laadijatele Type 2 standardit kasutavad laadijad,“ sõnas Pääbo.

Hinnanguliselt kasvab uuenduslaine järgselt CCS standardiga sõidukitele sobivate laadijate arv Eestis viis korda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles