Ambla punamonumendi alt tuli välja suur osa Vabadussõja ausambast

Eva Klaas
, reporter
Copy

Aprillis eemaldati Ambla vallamaja vastas olevast pargist punamonument ja selle asemele pandi neutraalne tähis teksiga «II maailmasõja ohvrid». Täna tegid Eesti sõjamuuseumi välitööspetsialistid pargis väljakaevamisi, et tuvastada, kuivõrd on ühishauda maetuid. Vaevalt oli kopp maasse löödud, kui maa seest tuli kõigepealt välja hoopis Vabadussõja suur purustatud ausammas.

1925. aastal Ambla kirikaias avatud mälestusmärk oli pühendatud Vabadusssõjas ja ka esimeses maailmasõjas langenud Ambla kihelkonnast pärit sõduritele. Nõukogude ajal, tõenäoliselt 1949. aastal, skulptor Anton Starkopfi kavandite järgi loodud mälestussammas purustati.

Sõjahaudade spetsialist ja arheoloog Arnold Unt ütles, et kaevetööde alguses tuli välja üks ausamba lamereljeefi tükk. Unt kahtlustas seda nähes kohe, et see võib olla osa Vabadussõja mälestusmärgist. «Uurisin, kus on Amblas Vabadussõja mälestusmärk, ja käisin vaatasin selle üle. Siis arvestasime juba teadlikult sellega, mida kaevamisel leida võime,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles