Tänavune "Rukki Oscar" anti üle Väätsal

Copy

Rukkikasvatajatel on saanud iga-aastaseks tavaks Väätsal kokku saada, et jagada kogemusi ja anda välja rukkikülvaja auhind „Rukki Oscar". Tänavu sai hinnalise autasu endale Saaremaa Õnne Sööt Saaremaalt.

Eesti Rukki Selts koos MTÜ Külvajaga korraldasid Väätsal rukkikülvaja päeva. Selle päevaga tehti kummardus ka kohalikule teenekale põllumehele Endel Liebergile.

Rukkikülvaja auhinna laureaadiks ehk juba 12. "Rukki Oscari" saajaks valisid rukkikasvatajad endi seast Õnne Söödi Saaremaalt. Türi valla koduleht vahendas, et laureaadi tiitlit vastu võttes ütles Õnne Sööt, et võtab seda kui suurt austuse avaldust nii iseendale kui ka oma noorele abilisele Kristin Tärnile ning kogu Tuule Grupi põllumajandusettevõtetele. „On olnud üks väga ilus, pikk ja põnev teekond. Olen siiralt tänulik kõikidele oma töökaaslasele ja teen sügava tänukummarduse teile, kes te mind esile tõstsite," lausus ta.

Türi vallavolikogu esimees Marge Hirtentreu õnnitles laureaati ja tunnustas teda selle eest, et ta on esimene naine, kes väärika tiitli on võitnud. Samuti soovis ta kõigile rukkikasvatajatele edu meie leivavilja tootmisel ja andis tänukingituse Eesti Rukki Seltsi presidendile Vahur Kukele.

Hirtentreu rääkis tervituskõnes, et on maalt pärit ja nüüdki maaeluga tihedalt seotud. Leivaga seoses käib temaga aga kaasas kaks olulist õpetust: „Kui leivatükk kukub maha, siis võtad selle üles ja annad sellele suud ning kui tükk kartulit tohtis taldrikule alles jätta, siis leivatükk tuli alati suhu ära panna, sest seda ei jäeta kunagi järgi," märkis ta

Eesti Rukki Seltsi president Vahur Kukk selgitas, kuidas sai nende seltsi tunnustusüritus alguse. Ta rääkis, et 2012. aastal külvas Hans Kruusamäe umbes 800 hektarit rukki alla ja seda oli tol ajal ikka väga palju. "Nii otsustasime, et korraldame päeva, kus nimetame ta rukkikuningaks. Kruusamäe kannab seda tiitlit auga siiani ja et kuningat saab olla ainult üks, siis sellest ajast hoiab selts rukkikasvatajaid au sees igal aastal „Rukki Oscareid" jagades," märkis ta. "Selle pälvib rukkikasvataja, kes oma tegevuse või sõnadega propageerib rukkikasvatust."

Tagasi üles