Laupäevase Järva Teataja tutvustus

Copy
Foto: Järva Teataja

Laupäevane Järva Teataja kirjutab:

* Aprillis eemaldati Ambla vallamaja vastas olevast pargist punamonument ja selle asemele pandi neutraalne tähis tekstiga «II maailmasõja ohvrid». Kolmapäeval tegid Eesti sõjamuuseumi välitööspetsialistid pargis väljakaevamisi, et tuvastada, kuivõrd on ühishauda maetuid. Vaevalt oli kopp maasse löödud, kui maa seest tuli kõigepealt välja hoopis Vabadussõja suur purustatud ausammas.

* Järva vallavalitsus tunnistas eelmisel nädalal Aravete uue lasteaia ehituse hanke kavandatust oluliselt kõrgemate hinnapakkumiste tõttu nurjunuks. Ehitus lükkub edasi ja riigi toetus tagastatakse. Järva vallavanem Toomas Tammik sõnas, et Aravete lasteaia ehitusest ei ole vallavalitsus sugugi loobunud ja kui taotlusvoorud avanevad, hakkab uuesti toetust taotlema. Tammik lisas, et muutunud majandusolukorras on võimalik taotleda suuremat toetust ja teadaolevalt on ka omaosalus väiksem.

* Statistikaameti andmetel oli tänavu teises kvartalis töötuse määr 6,7 protsenti ning see on suurenenud nii esimese kvartali kui ka eelmise aasta sama ajaga võrreldes. Töötukassa Järvamaa osakonna juhataja Eha Tasang sõnas, et nagu mujal Eestis, on töötute hulk ja nende osa suurenenud ka Järvamaal.

* Lõõla vabatahtliku päästekomando Facebooki seinale ilmus postitus, mis tutvustas kuut uut liiget. Nende seas olid ka Jane Laus ja Maarika Karu, kes olid läbinud esimese astme õppekursuse, et anda oma panus kodukoha turvalisusse. Kuigi tänapäeval ei tee me enam suurt vahet meeste ja naiste töödel, ei kohta me teatud ametikohtadel siiski just tihti õrnema soo esindajaid. Üks selline on päästja oma. Seda kinnitasid ka Laus ja Karu, kes teavad ainult üksikuid aktiivseid naissoost vabatahtlikke päästjaid. «Ma kunagi teadsin, täpselt need Imavere tüdrukud, kellest lugu tehti, aga üks kindlasti ei ole enam vabatahtlik päästja. Teise kohta ma isegi ei tea, kas ta veel tegutseb või mitte,» lausus Laus.

* Kui suurem osa järvalasi manab mägedest rääkides silme ette lumelauatajatele elamusi pakkuva Valgehobusemäe või Paide-Türi rahvajooksul proovikiviks kujunenud Kirna mäe, siis kolmekordne Eesti meister mäestlaskumises Hendrik Kirsipuu (29) selliseid künkaid mägedeks ei pea. Tema alal tähendab mägi ülijärske langusi ja mitmemeetriseid hüppeid, konarlikku ja kivist maastikku, millest tavainimesed ei julgeks alla tulla isegi kahel jalal. Tema teeb seda ratta seljas mõne minutiga.

* Tööportaalis paistab huvitav kuulutus: otsitakse arvamusfestivali eestvedajat. Kandideerimise tähtaeg on augusti viimane päev, senine eestvedaja Kaspar Tammist pidi festivali korraldama ka järgmisel aastal. Miks siis selline kuulutus? Töökuulutusse süvenedes selgub, et töösuhte alguseks on märgitud järgmise aasta teine pool. «Otsimine käibki aasta ette,» selgitas viis festivali korraldanud Tammist. «Kandidaadile koostatakse personaalne sisseelamiskava, seega sõltub töö alustamise aeg otseselt kandidaadist.»

* llmavaatleja, kalamees ja loodushuviline Arvo Saidla, keda tuntakse ka Metsavanana, ennustab loodusmärkide järgi, et suvi kestab tänavu pikalt ja mõõdukalt sooja ilma jagub veel oktoobri esimesse kolmandikku.

Märksõnad

Tagasi üles