Parimad kutseõppurid sõidavad Poola Euroopa kutsemeistrivõistlustele

Järva Teataja
Copy
Keevitamine. Pilt on illustreeriv.
Keevitamine. Pilt on illustreeriv. Foto: Marko Saarm

5.–9. septembrini toimuvad Poolas, Gdanskis Euroopa kutsemeistrivõistlused EuroSkills 2023. Eestit esindab võistlustel 19 noort 16 võistlusalal. Iga võistlusalaga on kaasas ekspert, kes toetab noort võistlusprotsessis ja osaleb kohapeal kohtunikutöös.

Sel aastal on Eesti esindatud sõiduautotehniku, plaatija, veevärgi tehniku, ettevõtlusoskuste (paarisvõistlus), ehituspuusepa, graafilise disaineri, koka, rätsepa (paarisvõistlus), floristi, elektriku, keevitaja, maastikuehitaja (paarisvõistlus), vastuvõtu administraatori, restoraniteenindaja, müürsepa ja ehitusviimistleja võistlusalal.

Ettevõtlusoskuste paarisvõistlusel osalev Kuressaare Ametikooli vilistlane Sass Kesküla kinnitas, et võistluste ettevalmistused lähevad suurepäraselt ning ta on saanud palju uusi erialaseid teadmisi.

„Et saaksime võistlustel tugevat konkurentsi pakkuda, siis edaspidised treeningplaanid on rangelt paigas. EuroSkillsilt ootan uhket kogemust ja palju uusi kontakte, sealhulgas uusi sõpru. Kindlasti ootan põnevusega võistlust, sest saame oma teadmisi ja oskusi rakendada. Ka annab see võistlus võimaluse valdkonna inimestega tuttavaks saada ja kes teab, võibolla tulevikus ka nendega koostööd teha," rääkis Keskküla.

Ka Tartu Rakenduslik Kolledži vilistlane Kelly Pindek, kes esindab Eestit vastuvõtu administraatori võistlusalal ootab võistlust huviga. „Mulle meeldib võistluse juures kõige rohkem see, et olen kohanud nii palju ägedaid ja talendikaid noori, kes on samamoodi väga palju pingutanud ja endast parima andnud. Mulle meeldib ka võistluse mõte – kõigil on võimalus ennast proovile panna ja näidata enda oskusi,“ rääkis ta.

Eesti osaleb üle-euroopalistel kutsemeistrivõistlustel juba kaheksandat korda. Selle aja jooksul on noored koju toodud mitmeid medaleid.

„Nii nagu teistelgi elualadel on ka kutseõppes arengu huvides oluline teada, mis toimub maailmas. Võistlustel osalemisega tekib võrdlev pilt, mis avardab noorte meistrite isiklikku arenguperspektiivi ja loob hiljem väärtust kodumaal. Kutseõppele endale aga annab võistlus tähelepanu, mis arusaadavas vormis näitab õppe praktilist väärtust ja olulisust meie muidu kaunis teoreetilisel-akadeemilisel haridusmaastikul,“ rääkis haridus- ja noorteameti peadirektor Jaak Raie ning soovis Eesti tiimile edu ja kordaminekuid võistlusel.

Selleaastane võistlus toob kokku 600 kuni 25-aastast noort 32 riigist üle Euroopa. Samuti on võistlejate kõrval panustamas 500 eri valdkonna eksperti. Kohapeale on oodata ligi 100 000 külastajat, kelle ees toimub 43 erinevat kutsevõistlust.

Üle-euroopaliste kutsemeistrivõistluste EuroSkills eesmärk on tutvustada erinevaid kutsealasid ja noorte meistrite oskusi ning seeläbi arendada kutseõpet terves Euroopas.

Võistluste tulemused selguvad 9. septembril ning võistlejad jõuavad tagasi Tallinna lennujaama 10. septembril kell 17.50.

 

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles