September on Eesti toidu kuu, mille raames toimub üle Eesti arvukalt toidule pühendatud sündmusi – toidufestivale, sügislaatasid, töötubasid ja konverentse. Järvamaal kutsub toidukuu Särevere perepäevale, maal elamise päevale ning Järva valla muuseumitee töötubadesse.
Eesti toidu kuu saab täna alguse Imaverest
„Kuna septembris on kohalik toidulaud kõige rikkalikum, on just praegu õige aeg nautida kohalikku toitu ning täiendada talvevarusid. Meil on rõõm, et saame niivõrd eriilmeliste ja põnevate ürituste näol väärtustada kohalikku toitu ja inimesi, tänu kellele kodumaine toit meie lauale jõuab,“ sõnas Eesti toidu kuu programmijuht Kerli Nõges.
Eesti toidu kuu Järvamaal avab 8. septembril Imavere Piimandusmuuseumis toimuv Muuseumitee, mis annab sel aastal auru juurde liikumisaastale. Kahepäevase programmi vältel toimuvad mitmed vestlusringid, töötoad ja ekskursioonid. Kõigile muuseumiteelistele on avatud hubased kohvikud, kus pakutakse maitsvaid suupisteid ja kohaliku hõnguga teed. Küpsetushuvilistele toimub Koeru muuseumis 9. septembril kell 12 Annely Ilometsa juhendamisel leiva valmistamise õpituba. Filmisõpru oodatakse 8. septembril aga Järva-Jaani kinomuuseumisse, kus toimub igal täistunnil filmivaatamine.
23. septembril viib Eesti toidu kuu Imaveres toimuvale Maal Elamise päevale. Sel aastal tutvustavad omavalitsused huvilistele kohalikke lasteaedu, koole, külamaju, tervise-, kultuuri- ja spordikeskusi ning aitavad inimestel leida omale sobivat elupaika maal. Põnevaid lugusid jagavad ka inimesed, kes on hiljaaegu linnast maale kolinud.
Eesti toidu kuu Järvamaal lõpetab 30. septembril Särevere perepäev. Järvamaa kutsehariduse staadionil toimuval päeval saavad pered osa saada ka või valmistamise töötoast.
Põnevaid toiduüritusi toimub mujalgi Eestis. Sel nädalavahetusel tasub sammud seada Tallinnas Põhjala tehases toimuvale „Maa tuleb linna“ Talutoidu laadale, Gurmeeturule Haapsalus ning Avatud triiphoonete ja aedade päevale Põhja-Eestis.
Eesti toidu kuud tähistatakse Regionaal-ja Põllumajandusministeeriumi eestvedamisel juba üheksandat aastat ning programmi eesmärgiks on tutvustada tarbijale Eesti toidu lugu ja innustada kasutama koduses toidutegemises värsket ning hooajalist toitu. Sel aastal kutsub Eesti toidu kuutoitu ka targalt ja nutikalt tarbima.
Eesti toidu kuu programmi, toidu raiskamise ennetamiseks loodud nõuannete ning Peeter Piheli 0-kulu menüüga saab tutvuda eestitoit.ee lehel.