Siseministeeriumi väide riigisaladusega kaetud töötajate andmete avalikuks saamise riski kohta on asjakohatu

Järva Teataja
Copy
Riigikontrolli audit.
Riigikontrolli audit. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Riigikontroll teatas, et ei saa anda auditi käigus hinnangut Siseministeeriumi enam kui 300 miljoni euro suuruste personalikulude kasutamise seaduslikkusele ja sihipärasusele.

Siseministeerium on oma tänases vastulauses põhjendanud auditeerimise takistamist riigi majandusaasta koondaruande koostamise käigus sellega, et nende hinnangul ei olnud auditi ajal selge andmete hoidmise turvalisus ja õiguslik korraldus, mistõttu „ei olnud maandatud risk, et riigisaladusega kaetud teenistujate andmed saavad avalikuks.“

Oluline on mõista, et personaliandmeid sisaldav Riigi Tugiteenuste Keskuse andmebaas ei sisalda andmeid riigisaladusega kaetud teenistujate kohta. Riigisaladusega kaetud teavet ei pärita riigi andmevahetuskihi X-tee kaudu. Seega on Siseministeeriumi esitatud põhjendus töötajate andmete avalikuks saamise riski kohta täiesti asjakohatu ja vale.

Riigikontrolli ametnikel on õigus audititoimingute tegemisel tutvuda ka riigisaladust sisaldavate teabekandjatega, kuid käesolevas auditis ei olnud see Siseministeeriumi puhul vajalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles