Septembris kutsub liikumisaasta orienteeruma ja osa võtma spordinädalast

Järva Teataja
Copy
Orienteerumine. Foto on illustratiivne.
Orienteerumine. Foto on illustratiivne. Foto: Dmitri Kotjuh

Septembris kutsub liikumisaasta proovima orienteerumist ja osa võtma üleeuroopalisest spordinädalast.

Üle Eesti toimub kuu jooksul 34 orienteerumispäevakut, kus kõik soovijad saavad tutvuda orienteerumise algtõdedega. 23.-30. septembrini toimuv spordinädal pakub lisaks orienteerumisele palju muid võimalusi liikumiseks igas vanuses ja igasuguse füüsilise vormiga inimestele.

„Orienteerumine ei tähenda vaid võistlussporti, seda saab harrastada ka lihtsalt mõnusa ja põneva liikumisviisina värskes õhus endale sobivas tempos. See on väga kaasahaarav tegevus, mis on nagu põnev mäng, kus punktide otsimine ja leidmine tekitab parasjagu hasarti, nii et avastad end ikka ja jälle märkamatult liikumas,” ütles liikumisaasta projektijuht Janne Tomberg. „Üle Eesti toimuvatele orienteerumispäevakutele võib igaüks minna end proovile panema kas üksi või koos pere, sõprade või kolleegidega. Radu pakutakse igale eale ja tasemele – on nii lihtsamaid kui keerulisemaid, nii lühemaid kui pikemaid,“ lisas Janne Tomberg.

Septembris toimub üle Eesti 34 päevakut, millest kümnele on üles seatud liikumisaasta õpperada. Tegemist on algajatele mõeldud lihtsate ja lühikeste radadega, mille eesmärgiks on julgustada inimesi orienteerumist proovima. Õpperajal osalejad saavad soovi korral tuge kogenud juhendajatelt. Juhendajad selgitavad orienteerumise algtõdesid, teevad kaardi kasutamise kiirkursuse ning vajadusel tulevad koos esimesi punkte läbima. Liikumisaasta orienteerumise õpperaja kaardi ning SI-pulga , millega kontrollpunktide läbimist fikseerida, saab kohapeal tasuta. Õpperadadel toimuvate orienteerumispäevakute kohta saab lisainfot liikumisaasta veebilehelt liikumisaasta.ee.

23.-30. septembrini toimuva üleeuroopalise spordinädala raames toimub Eestis mitmeid liikumissündmusi, kuhu on oodatud igas vanuses osalejad sõltumata nende kehalistest võimetest.

„Spordinädala eesmärk on julgustada väikeste sammudega aktiivse elustiili poole eelkõige neid, kes liikumist mingil põhjusel harrastanud ei ole. Liikumine ei tähenda ainult trennis käimist või jõusaalis rassimist, igasugune kehaline aktiivsus ja argiliikumine loeb ning on tervisele palju parem kui mitte midagi. Selle pärast ongi selle aasta spordinädala juhmõtteks „Liikujad võidavad“,“ ütles SA Liikumisharrastuse kompetentsikeskuse projektijuht ja Euroopa spordinädala koordinaator Eestis Renna Nelis.

Spordinädala tippsündmuseks on #BeActive Night, mis toimub erinevates Euroopa linnades ja kutsub inimesi liikumist nautima. Eesti #BeActive Night kutsub kõiki linnaorienteerumist proovima. 23. septembril toimub #BeActive Night avasündmus Tallinnas, Kadrioru pargis, millest saavad kõik soovijad osa võtta. Üritus on ilma eelregistreerimiseta ning kõigile osalejatele tasuta. 30. septembril toimuvad #BeActive Night linnaorienteerumise sündmused ka Kärdlas, Pärnus, Põlvas ja Kehras.

Orienteerumisele lisaks pakub spordinädal hulgaliselt ka muid liikumisvõimalusi. 1. septembril stardib Eesti Firmaspordi Liidu algatatud sammude kogumise aktsioon Pane kondimootor tööle“. 22. septembril toimub spordinädala avasündmusena heategevuslik laste Teatejooks 28 erinevas kohas üle Eesti ligi 13000 osalejaga. 24. septembril saab osa võtta Paide-Türi Rahvajooksust, Sportland Kõrvemaa Rattamaratonist ja Alutaguse Elamusmaratonist. 28. septembril oodatakse kõiki soovijaid kehaliste võimete kontrolltestile (nn NATO test) Tallinnas, Narvas, Tartus ja Pärnus, testid viib läbi Kaitseressursside Amet koostöös Eesti Firmaspordi Liiduga.

Kõikide spordinädala sündmuste kalendriga saab tutvuda spordinädala veebilehel www.spordinadal.ee. (JT)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles