RMK kutsub Järvamaale sügisistutusele

Kuido Saarpuu
Copy
Istutustalgud.
Istutustalgud. Foto: RMK

Riigimetsas algab järgmisest nädalast septembri lõpuni kestev sügisene istutusperiood, mil mulda jõuab miljon kuuske ja pool miljonit männitaime. Kõigile huvilistele avatud istutuspäeva korraldab RMK 16. septembril metsarahvapäeva raames Järvamaal.

 

Riigimetsas algas lisaks sügisesele metsaistutusele ka metsauuendusalade hooldamise kõrgperiood. RMK metsakasvatustalituse juhataja Toomas Väät selgitas, et puude istutamine on esimene väike samm metsa eluringis, pärast seda alles töö algab, et istutatud puud ka suureks sirguks.

Keskmiselt uueneb riigimetsa raiesmik 4,6 aastaga ja vajalikes töödes järeleandmisi ei tehta. “Kuna metsakasvatajatel on süda õige kohapeal, siis anname endast parima, et kõik raiesmikud saaksid uuendatud ja uus metsapõlv kasvama. Eesmärk on saavutada parim tulemus, et 100 aasta pärast saaks tänaseid metsakasvatajaid hea sõnaga meenutada. Teeme valgustusraied, metsakaitsetöid, maapinna ettevalmistust kevadeks ja planeerime järgmise aasta metsakasvatuslikke töid,“ sõnas Väät.

“Võib ka tunduda pisut uskumatuna, kuid riigimetsas kestab istutusperiood tegelikult kevadest sügiseni. Vahe on lihtsalt selles, et ühel juhul on see mehhaniseeritud ja töid teostavad istutusmasinad, teisel juhul alustavad meie tublid istutajad pärast suvepausi jälle seda rasket tööd käsitsi,“ märkis Väät.

Istutusmasinate kasutamise suveperioodil teeb võimalikuks kastmissüsteemiga istutusmasinate kasutamine ja potitaimede toomine külmhoonest. Istutusmasinad suunatakse raskemini ligipääsetavatesse kohtadesse ja liigniisketele aladele. „Vaid südasuvel pidasime teadlikult osalist pausi seoses põuaperioodiga, et vältida taimedele kuumastressi tekitamist,“ selgitas metsakasvatustalituse juht.

Riigimetsa istutatakse sügisel miljon avajuurset kuuske ja 500 000 potimändi. Kogu aastane istutusmaht on tänavu 22,5 miljonit taime. Sügisistutus annab võrreldes kevadega sama hea metsakasvatusliku tulemuse, kuid aitab hajutada töökoormust.

„Istutame sügisel ka kuivadel ja liivastes kasvukohtades potimändi, et taimed saaksid kevadel kohe startida ja kogu mullas oleva niiskuse ära kasutada,“ lausus Väät.

RMK võimaldab kuni paarisajal inimesel metsaistutusel kaasa lüüa. Selleks tuleb 16. septembril tulla Järvamaale, kus metsarahvapäeva raames toimub eelregistreerimisega istutuspäev.

Praegu käib ka aktiivne metsauuendusalade ülevaatus ja kavandatakse järgmisi tegevusi, muu hulgas avastatud kahjustuste likvideerimiseks. RMK suurendab käesoleval aastal istutavate taimede arvu 250 000 võrra, et juba sügisel osad kahjustused likvideerida.

RMK metsakasvatustalituse juhataja sõnul on aasta-aastalt tegutsetud nii, et uus metsapõlv hakkaks kiiremini kasvama ja uuenenud alade kvaliteet oleks parem. Näiteks istutatakse rohkem potitaimi, samuti on muudetud maapinna ettevalmistamise viise, suurendatud mätastuse, lapilööja ja masinaga istutamise mahte.

Kärsaka eest kaitsmiseks töödeldakse taimi juba taimlates nii vaha kui ka liivaga, ulukite peletamiseks aga pritsitakse noori puukesi lambarasva sisaldava tõrjevahendiga.

Kõik taimed, mis riigimetsa kasvama pannakse, on kasvanud RMK taimlates ja vastavad kõrgetele kvaliteedistandarditele.

RMK investeerib metsakasvatusse sel aastal 24,7 miljonit eurot, millest 13,7 miljonit kulub maapinna ettevalmistuseks, taimedele, istutamiseks ja metsakaitsetöödele. 11 miljonit kulub metsauuenduse ja noore metsa hooldamisele ning valgustusraiele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles