Mootorratturid vallutavad laupäeval Järvamaa

Järva Teataja
Copy
Motoorienteerumine "Kesk-Eesti tuur"
Motoorienteerumine "Kesk-Eesti tuur" Foto: Kurisoomoto

Laupäeval toimub juba viieteistkümnes kord Kurisoomoto korraldatud motoorienteerumine Kesk-Eesti Tuur, mis saab stardi Laupalt ja saadab seiklushimulised mootorratturid punktijahile üle terve Järvamaa.

Motoorienteerumine on hasarti tekitav aktiviteet mootorratta seljas, kus üritusel osaleja saab stardis kätte kaardi, kuhu on märgitud suur arv eri raskusastmetega punkte, mida kuue tunni jooksul otsida tuleb. Kõikidesse punktidesse ei jõua nagunii, seega peab osaleja olema osav planeerima oma teekonda, mida võtta, mida jätta.

Võistlus toimub kahes eri klassis: asfalt ja kruus, arvestus meestele ja naistele eraldi. Asfaldirada viib korraldaja Maria Karumetsa ehk MotoMari sõnul sõitjad Järvamaa eri paikadesse ja keskendub sel korral rohkem külaelu uudistamisele. “Punktid on näiteks nii Türi kiriku juures kui viivad läbi idüllilise Valgma küla, samas saadab sõitjad ka mahajäetumatesse paikadesse,” sõnas Maria. Rajal saab näha nii kauneid korda tehtud mõisaid kui mahajäetud suurejoonelisi lagunenud hooneid. “Kogu Järvamaa ilu ja ka valu,” lisas ta.

Kurisoomoto motoklubis toimetavadki õde ja vend. Kristjan Karumets on kruusaklassi raja autor. “Kruusaklass annab võimaluse avastada käänulisi kruusa- ja metsateid kui ka üpris raskesti läbipääsetavaid mudaradu. Punktide raskusastmeid on kolm erinevat, igaühele midagi,” kirjeldas Kristjan. Ta lisas, et punkte võttes võib osaleja sattuda maha jäetud talude juurde või toredale liivasele rajale, sekka põnevaid ehitisi ja lõkkeplatse. “Eesmärk on tutvustada Kesk-Eesti loodust kohtades, kuhu tavaliselt ei satuta,” ütles Kristjan ehk Kurisookaru.

Laupäeva lõunast õhtul kella seitsmeni jahivad rohkem kui sadakond motoorienteerujat Järvamaa eri paigus märgitud punkte. Loodusesse ega kohtadesse korraldajate sõnul mingeid märgiseid pandud pole, vaid mäng toimub mobiiliäpis, kus osalejad oma kohalolu märkida saavad. Kogu sõit toimub üldiseks liikluseks avatud teedel ja osalejad on kohustatud täitma liiklusseadust nii nagu ikka tavapäraseltki ringi sõites. “Hea kohalik rahvas, kui mõni mootorrattur su külas ringi tiirutab, ära pane pahaks, lehvita ja juhata vajadusel teed,” märkis Maria.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles