Ussisõdalased: õppusele tasub tulla

Järva Teataja
Copy
Foto: Eesti Kaitsevägi

Eri elualadel tegutsevad Kaitseliidu Põhja maakaitseringkonna reservväelased lõpetasid eelmisel nädalal oma õppuse Ussisõnad ning jätkasid igapäevaeluga.

„Muljed on positiivsed. Korraldus oli tipp-topp, toit oli hea, logistika toimis, juhtivkoosseis pädev, varustus viimase peal, üksuse liikmed vahvad ja päevad olid tihedalt sisustatud,” ütles Priit Vaikmaa, kes osales õppekogunemisel esimest korda pärast seda, kui teenis aastatel 2001-2002 aega Tallinna üksik-päästekompaniis.

Igapäevaselt IT-ettevõtjana ja börsifirma TextMagic tegevjuhina tegutsev Vaikmaa sai Ussisõnadelt kinnituse, et Eesti on hästi kaitstud. „Kindlasti osalen ka järgmistel õppustel, sest selle sisu avardas oluliselt silmaringi. Paljud teadmised kuluvad marjaks ära ka tsiviilelus - alustades meditsiinist kuni kriisisituatsioonis toime tulemiseni välja. Nädalane intensiivne õppus läheb kiirelt ja passimist pole,“ ütles Vaikmaa. „Seetõttu ütlen kindlasti kõigile, kes kutse saavad, kasutage kindlasti seda võimalust ja osalege õppusel.“

Ettevõtjana, kes annab igapäevaselt tööd ligi 100 inimestele, soovitas Vaikmaa ka teistel tööandjatel õppustesse suhtuda kui võimalusse panustada oma riigi kaitsesse. „Ettevõtjad võiksid ikkagi säilitada osalejatele õppuste ajaks nende palga, seda enam, et õppekogunemisi ei toimu väga tihti,“ lisas ta.

„Midagi põdeda või karta on täiesti mõttetu - tulge ja nautige!“ ütles tulevastele reservväelastele julgustuseks Mart Siilivask. Aastatel 2001-2002 Kuperjanovi pataljonis aega teeninud Siilivask juhib praegu tuntud huumoriportaali Lugejakiri.ee ja ei näe probleemi selles, et pidi Ussisõnade tõttu nädal aega perest ja igapäevatööst eemal olema. „Loomulikult oli kasu kõikide teemade meelde tuletamisest ja omavahel kokku harjutamisest, et tulevikus ei tuleks midagi üllatusena. Äge oli, ilmaga vedas ja rühmas oli ka hea sats koos. Tundub, et lisaks kõigele tuli vähemalt paar kilo ka kaalust alla.“

Täna oma varustuse tagastanud ja koju sõitnud Põhja maakaitseringkonna allüksuste juhid formeerusid juba 30. augustil ja reakoosseis 2. septembril. 13. septembrist alates jätkub õppus Kirde maakaitseringkonna reservväelaste formeerimise ja väljaõppega.

Ussisõnad on Eesti ajaloo suurim reservväelaste väljaõpetamisele keskenduv õppekogunemine, kuhu oodatakse reservväelasi, kes määrati 2022. aasta jooksul maakaitseüksuste koosseisu. Ussisõnade aktiivne tegevus toimub 8. oktoobrini maakaitseringkondades üle Eesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles