Orienteerujate medalivõitude jada jätkus

Järva Teataja
Copy
Eesti orienteerumismeistrivõistluste tavarajal polnud vastast Evely Kaasikule (poodiumi kõrgemal astmel).

 
Eesti orienteerumismeistrivõistluste tavarajal polnud vastast Evely Kaasikule (poodiumi kõrgemal astmel).  Foto: Sixten Sild

Eesti meistrivõistlused orienteerumisjooksu kõige klassikalisemal alal, tavarajal, olid teist aastat järjest Lääne-Virumaal Põlula kandi põneva reljeefiga metsades, kus eelmisel aastal peeti Euroopa meistrivõistlusi.

Orienteerumisklubi JOKA eestvedaja Paul Poopuu andis teada, et seekordsed rajad pakkusid üle 400 võistleja seas tehnilist ja põnevat katsumust ka kõige kogenumatele. «Orienteerumis­klubi JOKA orienteerujad jätkasid medalivõitude järjepidevust, jõudes kullavõduni nii noorimas, vanimas kui ka eliitklassis,» lisas ta.

Eliitklassis olid vahed selged

Eliitklassides eraldusid Poopuu sõnul terad selgelt sõkaldest ja medalivõitjate vahed kujunesid seekord mitmeminutisteks. Naiste 10,2kilomeetrisel ja 18 kontrollpunktiga rajal tuli Eesti meistriks favoriidina startinud ja möödunud aastal samal maastikul lühiraja Euroopa meistrivõistlustel hõbeda võitnud JOKA klubi orienteeruja Evely Kaasiku ajaga 1:14.09. Tema edu hõbedale tulnud Annika Rihma (OK Kobras) ees oli 6.07 ja pronksi võitnud Laura Joonase (OK Võru) ees 11.11.

Evely Kaasiku ütles, et on mitu nädalat keskendunud oktoobris Itaalias tulevateks sprindidistantside EMiks valmistumisele ja pole seetõttu mõnda aega metsas jooksnud. «Läksin seepärast rajale suure aukartusega selle tehnilise maastiku ees. Tuli välja, et aukartus oli igati põhjendatud, sest paaril korral kadus rajal kontroll käest ja kaotasin mõne minuti aega. Ilmselt olid minu konkurendid palju suuremas hädas, sest võit tuli kõigele vaatamata suure vahega,» lausus ta.

Ka Kaasiku klubikaaslane Sigrid Ruul tegi tubli võistluse ja läbis raja viienda ajaga.

Meeste eliitklassis oli kindlalt kiireim Timo Sild OKst Võru. Ta läbis 14kilomeetrise ja 26 kontrollpunktiga raja ajaga 1:23.01. Järvamaa meestest oli ainsana rajal Raiko Marrandi, kes lõpetas 16. kohaga.

Noorimate tüdrukute N14 vanuseklassi 3,12kilomeetrisele seitsme kontrollpunktiga rajale startis 23 tüdrukut ja tasavägises võistluses mahtus esikolmik 23 sekundi sisse. Kuldmedali võitis Anna Mia Atonen JOKA klubist. Klubi teisedki tüdrukud olid Paul Poopuu hinnangul tublid: Anett Liisa Parts sai neljanda ja Kaisa Kallas kaheksanda koha.

JOKA noororienteerujatest jõudsid esikümnesse veel Koit Hallik M14 klassis viienda, Kert Piirak M16 klassis kaheksanda ja Maarius Kotsulim M18 klassis kümnenda kohaga.

Kuldmedalivõiduni jõudsid jokalased ka veteranide seas, kus Siiri Poopuu oli N65 klassis 14 võistleja hulgas parim. Esikaheksasse jõudsid oma vanusklassis ka Helle Hallik N40 klassis viienda, Kaarel Kallas M35 klassis ja Kalmer Keevend M65 klassis seitsmenda ning Ahto Karu M65 klassis kaheksanda kohaga.

Võidukad olid nii noored kui ka vanad

Järgmisel päeval peeti samal maastikul Eesti meistrivõistlusi noorte ja veteranide teatejooksudes, kus võit õnnestus Järvamaale tuua noorimatel tüdrukutel ja vanima võistlusklassi naistel.

Tüdrukute N14–16 klassis väljus Kaisa Kallas avaetapil metsast viiendana. Järgmisel etapil tõstis eelmise päeva võitja Anna Mia Atonen JOKA tüdrukud kindlalt liidriks ja Anett Liisa Parts suutis ankruvahetuses teha kontrollitud jooksu ning tõi võistkonna suure eduga võidukalt finišisse. See oli ühtlasi noorte tüdrukute esimene medalivõit teatejooksus.

Naiste vanimas võistlusklassis N65+ oli JOKA naiskonna taktikaks juba avavahetuses edu sisse saada ja siis seda võimalikult kaua hoida. Siiri Poopuu väljuski avavahetuses metsast ligi kaheksaminutise eduga. Järgnevatel etappidel tegid Lea Tusis ja Anu Pallon väga tubli ja olulise eksimusteta soorituse, mis tagas lõpujoonel naiskonnale kindla võidu. Ka vanimas võistlusklassis oli see klubile esimene kullavõit.

Paul Poopuu ütles, et teisteski vanuseklassides tegid JOKA võistkonnad häid sooritusi, ent seekord rohkem medaleid endale napsata ei õnnestunud. Meesjuunioridest said Maarius Kotsulim, Henri Perillus ja Raiko Alliksaar kuuenda koha. Veteranidest lõpetasid neljanda kohaga nii 35–40 klassi naiskond Karin Pai, Mariliis Aren, ja Helle Hallik kui ka meeskond Kaarel Kallas, Ragnar Kruusla, Tiit Tähnas. Meeste 55–60 klassis olid Tenno Alamaa, Raul Laas ja Ain Nemvalts kuuendad.

Eesti meistrivõistluste hooaeg pole sellega veel lõppenud, järgmisena selguvad parimad orienteerumis­maratonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles