Kaks ettevõtet investeerivad õiglase ülemineku fondi toel uutesse ärisuundadesse

Järva Teataja
Copy
Eurod
Eurod Foto: Arvo Meeks

Rasketehnika ettevõte Agricom Tehnika investeerib ligi 2 miljonit, et luua Ida-Virumaale jäätmepuidu ja põllumaa biomassi vastuvõtukoht ja töötlemiskeskus ning Aquaphor investeerib 11 miljonit, et käivitada veepuhastusseadmete tootmine, mis toimib ka targa kodu kontseptsioonis. Riik toetab esimest projekti õiglase ülemineku fondi vahenditest 900 000 euroga ning teist projekti 3,2 miljoniga.

Agricom Tehnika OÜ alustas oma tegevust rasketehnika teenustööde pakkumisega, sh puiduhakkimisega. Järjepidevas arengus on ettevõtte jõudnud täistsükliga hakkepuidu tootmiseni ja müümiseni. „Tänaseks suudame katta kogu hakkepuidu tootmistsükli alates võsalõikusest ja hakkimisest kuni logistika ja laomajanduseni välja,“ sõnas Agricom Tehnika juht Madis Olt.

Viimastel aastatel on ettevõte alustanud arendustegevust, et väärindada jäätmepuitu ja põllumaa biomassi. Olti sõnul on ettevõte katsetanud erinevate sisendite sobivust biokütuse tootmiseks. „Me oleme kasutanud ehitusel tekkivad jäätmepuitu, metsaraiel tekkinud kändusid, riknenud heina- ja silopalle, maisilao jäätmeid jms. Kõik need on väärtuslikud materjalid, mis muidu ladustatakse jäätmetena, kuid millest meil õnnestub biokütust toota,“ selgitas ettevõtte juht.

Õiglase ülemineku fondi kaasrahastatud projekti raames on ettevõttel kavas laiendada ettevõtte teenuste paketti ja alustada uue toote ehk jäätmepuidust ja põllumaa biomassist kütuse tootmist. Selleks luuakse Ida-Virumaale jäätmepuidu ja põllumaa biomassi vastuvõtukoht ja töötlemiskeskus, kus toodetakse sellest katlamajadele hakkekütust. Kokku luuakse viis uut sektori keskmisest kõrgema palgaga töökohta ning lisaks tagatakse võimekus tootearenduseks ja tootmismahtude kasvuks. Projekti abikõlblik eelarve on 1 993 650,00 eurot, millest toetus on 907 117,50 eurot.

Aquaphor International OÜ põhitegevuseks on kodumajapidamiste veepuhastussüsteemide arendus ja tootmine ning hetkel on ettevõte selles valdkonnas üks tehnoloogialiidritest. Eestis valmistatud valmistoodete müügimaht oli 2022. aastal 64,2 miljonit eurot ning peamised turud Euroopa ja Iisrael.

Ida-Viru ettevõtluse investeeringute toetusprogrammi toel plaanib Aquaphor ellu viia projekti, mille eesmärk on käivitada uute toodete tootmine. „Meie plaan on arendada ja toota keerulisemaid veepuhastusseadmed, mis on võimelised diferentseeritud veetöötluseks ning toimivad „targa kodu“ ja asjade Interneti integreeritud kontseptsioonis,“ sõnas Aquaphori esindaja Mihhail Fomitšjov.

Projekti tulemusena luuakse Aquaphoris ühe aasta jooksul pärast projekti lõppu 33 uut kõrgema lisandväärtusega ja sama sektori keskmisest 20% kõrgema palgatasemega töökohta. Projekti abikõlblik eelarve on 11 626 199,00 eurot, millest toetus on 3 229 530,00 eurot.

Majandus-​ ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo sõnul on kõik investeeringud Ida-Virumaa majanduse ümberkujundamiseks väga oodatud. „Aquaphori puhul on tegemist suure rahvusvahelise kontserniga, kes juba praegu palju töökohti pakub ning Agricom Tehnika on kohalikul kapitalil põhinev väiksem ettevõte. Ida-Viru toetustesse ongi oodatud nii suured kui ka väiksemad ettevõtted,“ sõnas minister ning lisas, et Eestil on endiselt üle saja miljoni euro toetusraha, mis otsib tublisid tegijaid ning kutsus üles kõiki ettevõtteid EASi ja KredExi ühendasutusest täpsemalt uurima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles