Täiselektriline Lexus RZ pälvis Euro NCAP-i turvalisuse testis viis tärni

Järva Teataja
Copy
Foto: Дмитрий Рая

Täiselektriline Lexus RZ pälvis Euro NCAP-i turvalisuse testis maksimaalsed viis tärni ja saavutas kõrge hinde kõigis kategooriates: autos sõitvate laste ja täiskasvanute turvalisuse eest 87%, jalakäijate ja ratturite ohutuse eest 84% ja juhiabisüsteemide efektiivsuse eest 81%.

RZ on ehitatud jäigale ja vastupidavale platvormile, milles akupakk täidab kandva elemendi rolli. Passiivse ohutuse eest hoolitsevad standardvarustusse kuuluvad 9 turvapatja. Sarnaselt teistelegi Lexuse mudelitele on standardvarustuses ka täiustatud ohutus- ja juhiabisüsteemide pakett Lexus Safety System +.

Kolmanda põlvkonna Lexus Safety System + uuendused võimaldavad eelkäijatega võrreldes tuvastada veelgi rohkem ohte ja riske. Süsteemi põhielementideks on:

Radari ja kaameraga kokkupõrke ennetussüsteem (PCS), mis tuvastab vastutulevaid sõidukeid, sealhulgas mootorrattaid. Uusim versioon suudab nüüd ka öösel jalgrattureid märgata. Tänu uuele funktsioonile Intersection Turn Assist tuvastab see pööramisel nii vastutulevaid sõidukeid kui ka tänavat ületavaid jalakäijaid.

Sõidurajalt lahkumise hoiatussüsteem koos sõiduraja hoidmise abisüsteemiga (LTA) aitavad autot sõiduraja keskel hoida. Lisaks sõidukoormuse vähendamisele aitab see vajadusel ka roolimisel.

Kohanduv radariga kiirushoidik (DRCC) võimaldab juhil määrata eessõitjaga soovitud pikkivahe ning kiirenduse taseme. Uus kurvikiiruse vähendamise abisüsteem (CSR) reguleerib sõiduki kiirust vastavalt kurvi raadiusele.

Hädaolukorras peatumise abisüsteem (EDSS) aeglustab sõidukit sõidurajal kuni peatumiseni, kui juht ei suuda ootamatu terviserikke tõttu juhtimisseadmeid kasutada. Seda tehes hoiatab süsteem teisi liiklejaid, vilgutades ohutulesid.

Hädaolukorras peatumise abisüsteemi rakendamiseks hoiab juhi jälgimissüsteem silma peal olulistel teguritel nagu juhi tähelepanu hajumine, sõiduasend, suletud või mittepilkuvad silmad või pea liigutamine tavapärasest asendist eemale.

Juhiabisüsteem Proactive Driving Assist abistab märkamatult juhti peamiselt linnaliikluses, aidates hoida pikkivahet ning reageerides roolimise ja pidurdamisega ootamatustele nagu jalakäijad, jalgratturid ja pargitud sõidukid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles