Algas koolinoorte ideekonkurss Solve For Tomorrow eesmärgiga tõsta heaolu koolis

Järva Teataja
Copy
Foto: Ants Liigus

Sel nädalal alustas taaskord iga-aastane gümnaasiumiõpilastele suunatud Samsungi kooliprogramm Solve For Tomorrow. Tegemist on ideevõistlusega, kus otsitakse ja aidatakse arendada noorte ideid, läbi mille õpilaste õnnetunnet ja heaolu koolis parandada ning auhinnafondiks on Samsung välja pannud 16 000 eurot.

Tänavuseks peateemaks on õpilaste heaolu parandamine kooliruumis, mida iseloomustavad märksõnad: õnnelikkus, vaimne tervis, stressiga toimetulemine, depressioon, kiusamine ja küberkiusamine. Programmi käigus selgitatakse esmalt välja parimad Eesti võistkondade ideed, pärast mida saadetakse viis tugevamat mõõtu võtma Baltikumiülesele finaalvõistlusele.

“Kooliruum peab olema turvaline keskkond, kus õpilane tunneb end hästi. Seetõttu soovib Samsung järjekordselt õla alla panna noorte lennukatele ideedele, kuna see on hea võimalus noortele enda loovaid ideid jagada ja enda jaoks olulise koolikeskkonna parandamisse panustada. Oluline on märkida, et ideevõistlusel õnnestumiseks ei ole osavõtjatele oluline omada eelnevat kokkupuudet ettevõtlus- või sotsiaalvaldkonnas – õppimine toimub ideearenduse käigus,” selgitas Solve for Tomorrow programmi juht Egle Tamelyte.

Tamelyte lisas, et praeguses staadiumis ei ole vaja midagi keerulist, tuleb vaid minna projekti kodulehele www.solvefortomorrow.ee ja enda meeskond kirja panna. Kui idee täpsustub hiljem, on see igati sobiv.

Solve For Tomorrow programmi võitnud meeskond saab pärjatud 5000 euro suuruse auhinnarahaga, mis on mõeldud idee elluviimiseks. Teine ja kolmas koht võidavad vastavalt 3000 ja 2000 eurot, mis tuleb samuti panustada idee rakendamisse. Lisaks on auhinnaks erinevaid Samsungi nutiseadmeid.

Võistlusest oodatakse osa võtma 9.-12. klassi noori 3-5 liikmeliste võistkondadena. Kuni 5. oktoobrini õhtuni tuleks enda võistkond ja esialgne idee kirja panna kodulehel www.solvefortomorrow.ee. Seejärel saavad kõik võistkonnad mentorid, kes aitavad neil ideid edasi arendada ja saab osaleda koolitustel. Võistlus kulmineerub Baltikumiülese finaaliga.

Mullu otsis Samsungi Solve for Tomorrow programm ideid, kuidas tehnoloogia abil tagada ja arendada jätkusuutlikust. Eelmisel aastal pälvisid finaalis kõrge kolmanda koha Väätsa Põhikooli oma ideega taaskasutada oma kooli kosmosekooli programmist üle jäävaid seadmeid, et ehitada termokaameratega droone. Eesmärgiks pildistada hooneid, et aru saada, milliseid vajavad täiendavalt soojustamist.

Esikoht läks Leedu noortele, kelle idee on luua tehisintellekti abil töötav programm, mis jälgib inimese toitumisharjumusi ning pakub selle abil välja, milliseid toiduaineid poest tellida. Teise koha napsasid Läti õpilased oma nutika taimede kastmise süsteemiga, mis automaatselt annaks taimedele vett ning töötaks päikesepatareide abil.

Tänavu teevad lisaks Samsungi ekspertidele võistluse mentoritena ja žüriis Eestist kaasa Haridus- ja Teadusministeeriumi-, Tartu Ülikooli-, Lastekaitse Liidu-, Junior Achievement Estonia-, Peaasi- ja Helge Kool MTÜ esindajad.

Kogu informatsiooni Solve for Tomorrow võistluse ja tingimuste kohta leiab veebilehelt www.solvefortomorrow.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles