Mõisas läheb mahla- ja istutustalguteks

Copy
Õunamahla valmistamine.
Õunamahla valmistamine. Foto: Elmo Riig / Sakala

Täna kl 12-16.30 toimuvad Järva vallas asuva Udeva mõisa pargis õunamahlatalgud.

Mõisapere plaan sündis sellest, et Udeva pargis on terve hulk õunapuid aga kuna õunad valmivad erineval ajal, siis lisasid nad talgupäeva juurde ka suure hulga maha istutamata nartsissisibulaid.

Talgute eestvedaja Kaarel Kutti selgitas, et tegemist on nende ammuse ideega, et tuua külarahvas ja teised huvlised kokku kasulikule talgupäevale, kus korjatakse kokku pargis kasvavate õunapuude õunad ja tehakse need koos mahlaks ja hiljem jagatakse mahla kõigi osalejate vahel." Idee paistis huvitav ka kohaliku omaalgatuse projektile, kes meie uut sügisetraditsiooni ka toetas, mille eest me tegime kevadel õunapuud korda ja nüüd on meil selleks olemas ka mahlategemiseks vajalikud seadmed," lisas ta. "Kavatseme sügiseseid mahlatalguid korraldada ka järgmistel aastatel."

Plaan on lihtne:

Esiteks kogunetakse pühapäeval 24. septembril kell 12 Udeva parki.

Teiseks korjatakse kõik õunad kokku ja pressitakse need mahlaks.

Kolmandaks jatatakse mahl võrdselt kõigi osalejate vahel ära.

Kui õunad on kokku kogutud, siis pressimine veel kestab. Selle vaba aja sisustamiseks on varutud suur hulk nartsissisibulaid. Nüüd suunataksegi mahlateost vabanenud käed parki uhket nartsissipõldu rajama.

Talguteks tasuks varuda kolm-neli tundi aega ja peale tööde lõppu tähistatakse korda läinud päeva vabas õhus kringlit süües ja teed-kohvi juues.

Märksõnad

Tagasi üles